ßßß Cookit - przepis na Caponata

Caponata

nazwa

Wykonanie

Pin It
Przepis na tę aromatyczną słodko-kwaśną włoską potrawę znalazłam chyba ze 2 lata temu w Wysokich obcasach . Agnieszka Kręglicka pisała tam o kaparach i przy okazji podała przepis właśnie na caponatę. Zawsze pojawia się ona u nas na stole we wrześniu, to taki smakowity kulinarny koniec lata. Tylko, że ja, w przeciwieństwie do Agnieszki Kręglickiej nie podsmażam bakłażana na oliwie przed dodaniem do caponaty. Bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka, wolę tego unikać.
Caponatę z reguły podaje się na ciepło, ale doskonale też smakuje na zimno, np. do chleba. Bardzo pyszna jest również świeżo smażona pierś z kurczaka posmarowana gorącą caponatą. Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę !
Caponata
Składniki:
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki posiekanego czosnku
1 zielona i 1 czerwona papryka, pokrojone w kostkę
3 łodyżki selera naciowego pokrojonego w plastry
2 małe bakłażany pokrojone w grubą kostkę
3 pomidory polne podłużne obrane ze skórki
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki
1 łyżka kaparów
1 łyżka sparzonych rodzynek
oliwa do smażenia
sól
pieprz
cukier
Wykonanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy seler, następnie paprykę, a po 2-3 minutach pokrojone w kostkę pomidory. Zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy bakłażany, oliwki, kapary i rodzynki. Dusimy pod przykryciem.
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ocet i przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/10/caponata.html