ßßß


Uwielbiam bakłażana. Dlatego też do ratatouille nie dodaję cukinii, żeby smak był zdominowany oberżyną. Czyli wtedy to już nie będzie ratatouille, prawda?I chyba jeszcze dodatkowe wariactwo - wolę zjeść to danie na zimno:-).Składniki:
1 bakłażan,1 papryka czerwona,1 cebula,2-3 pomidory,świeża bazylia,oliwa z oliwek,sól, pieprz, cukier.Przygotowanie:Bakłażany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. odstawić. Na tej samej patelni podsmażyć cebule pokrojona w kostkę i paprykę. Dodać bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Pomidory sparzyć, obrać i również pokroić w kostkę. Dodać do pozostałych warzyw. Podlać odrobiną wody. Na koniec wrzucić bazylię. Doskonały dodatek do grillowanych mięs i ryb, ale również jako samodzielne danie z pieczywem lub jako dodatek do wędlin.
Dodane do akcji: