ßßß

puszka całych pomidorów, bez skóry1 bakłażanser mozzarellaoliwa z oliwekbazylia, sól, pieprz, cukierBakłażana umyć pokroić w plastry wzdłuż, posolić i odstawić na 10 minut, żeby puścił sok. Pomidory odsączyć, pokroić na kawałki, przyprawić bazylią, solą, cukrem i pieprzem. Mozzarellę pokroić w plastry.Bakłażana osuszyć papierem kuchennym. Na patelnie wlać 2 łyżki oliwy i smażyć bakłażany z dwóch stron na złoty kolor (uwaga, bakłażany wchłaniają dużo tłuszczu, dlatego po usmażeniu warto odsączyć na papierze kuchennym).Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę bakłażana, warstwę pomidorów i mozzarelli, w takiej samej kolejności ułożyć kolejne warstwy, tak aby na wierzchu była warstwa bakłażanów. My podajemy składniki na 2 porcje, na małe naczynie żaroodporne, tak wiec, mamy jedynie 3 warstwy bakłażana i po 2 warstwy pomidorów i mozzarelli. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Pod koniec pieczenia, posypujemy jeszcze startym serem.Wskazówka: Ważne jest aby dobrze odsączyć pomidory i bakłażana, bo gdy tego nie zrobimy, lazania będzie zbyt wodnista i w połączeniu ze stopionym serem stanie się niemożliwa do pokrojenia.