Wykonanie
Bakłażan nie należy do moich ulubionych warzyw, jednak w tym wydaniu chyba się do niego przekonałam. Być może zagości jeszcze kiedyś na moim
stole, ponieważ jest to świetna alternatywa do tradycyjnej tłustej lazanii z
makaronem i
mięsem. Ta przygotowana przez nas jest nie tylko posiłkiem dla wegetarian, ale także dla osób dbających o linię.
puszka całych
pomidorów, bez skóry1
bakłażanser mozzarellaoliwa z oliwekbazylia,
sól,
pieprz,
cukierBakłażana umyć pokroić w plastry wzdłuż, posolić i odstawić na 10 minut, żeby puścił sok.
Pomidory odsączyć, pokroić na kawałki, przyprawić
bazylią,
solą,
cukrem i
pieprzem.
Mozzarellę pokroić w plastry.
Bakłażana osuszyć papierem kuchennym. Na patelnie wlać 2 łyżki
oliwy i smażyć
bakłażany z dwóch stron na złoty kolor (uwaga,
bakłażany wchłaniają dużo tłuszczu, dlatego po usmażeniu warto odsączyć na papierze kuchennym).Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę
bakłażana, warstwę
pomidorów i
mozzarelli, w takiej samej kolejności ułożyć kolejne warstwy, tak aby na wierzchu była warstwa
bakłażanów. My podajemy składniki na 2 porcje, na małe naczynie żaroodporne, tak wiec, mamy jedynie 3 warstwy
bakłażana i po 2 warstwy
pomidorów i
mozzarelli. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Pod koniec pieczenia, posypujemy jeszcze
startym serem.Wskazówka: Ważne jest aby dobrze odsączyć
pomidory i
bakłażana, bo gdy tego nie zrobimy, lazania będzie zbyt wodnista i w połączeniu ze stopionym
serem stanie się niemożliwa do pokrojenia.