ßßß
Najprostsze ciasteczka jakie robiłam.Kruche, maślane, pachnące wanilią.Do części z nich dodałam kakao.Można dodać inne ulubione składniki np.cynamon, imbir, orzechy, wiórki kokosowe.Z bazy maślanej powstaną wtedy różne pyszne ciasteczka.Mogą poleżeć dłużej, ale najprawdopodobniej zostaną wcześniej zjedzone ;-)Kształt i wzory zależą od waszej kreatywności.Idealne do robienia z dziećmi, jest to przy okazji fajna zabawa i mile spędzony z nimi czas.
Składniki: (na około 35 ciasteczek)200 g masła ( nie margaryny!)250 g mąki pszennej100 g cukru pudru1 laska wanilii ( ewentualnie aromatu waniliowego)2 łyżki kakao1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczeniaOpcjonalnie:1,5 łyżeczki mielonego cynamonu1,5 łyżeczki mielonego imbiruwiórki kokosowe, mielone orzechy, migdały
Przesiałam przez sitko mąkę pszenną
i cukier puder.
Wsypałam proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Z laski wanilii wyjęłam ziarna.
Następnie dodałam miękkie, pokrojone masło.
Wszystkie składniki połączyłam z masłem.
Z tak ulepionego ciasta można już formować ciasteczka.Ja podzieliłam je na pół.Do jednej części dodałam kakao.
Formowałam kuleczki trochę mniejsze od orzecha włoskiegoz jasnego
i ciemnego ciasta.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni.Kuleczki lekko spłaszczyłam i nadawałam im różne wzorki np.za pomocą widelca.



Piekłam ciasteczka przez około 15 minut.Pachniało w całej kuchni ;-)Smacznego!


Zapraszam do pieczenia innych ciasteczek:owsiane ciasteczka z jagodami goji
muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady
czekoladowe kruche ciasteczka
ciasteczka serowe z rabarbarem
rożki maślano serowe z jabłkami
paluchy drożdżowe z czosnkiem ziołami i parmezanem
ciasteczka orkiszowo kakaowe
owsiane czekoladowo orzechowe