ßßß
Aromatyczne, kruche, rozpływające się w ustachciasteczka o korzennym smaku.Bardzo proste w wykonaniu, można wykorzystać do ich robienia nasze małe pociechy.
Składniki:300g mąki pszennej200g masła100g cukru pudru2 żółtkaopakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych firmy Kamisopcjonalnie można dodać jeszcze po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu, kolendry.
Mąkę przesiałam przez sitko.
Dodałam cukier puder.
Następnie wsypałam przyprawę do ciasteczek.
Wbiłam żółtka.
Ostatni składnik to masło.Posiekałam je na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki zagniotłam.Ciasto wstawiłam na około 45 minut do lodówki.
Rozwałkowałam je na 0 , 5 cm płaty.Teraz czas na wycinanie ciasteczek.Użyłam foremek o różnych kształtach, ale można wykraiwać je za pomocą np. szklanki.
Układałam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekłam je w temperaturze 210 stopni przez około 12-15 minut.Można popruszyć ciasteczka cukrem pudrem.Smacznego!
Polecam również inne ciasteczka:maślane kruche ciasteczka waniliowo kakaowe
owsiane ciasteczka z jagodami goji
muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady
rożki maślano serowe z jabłkami
orkiszowo kakaowe z bakaliami
serowe z rabarbarem