Wykonanie
Przy piątku zapraszam na
czekoladowe ciastka sandwich . U mnie ostatnio sandwich są bardzo popularne. Dzisiejsze
czekoladowe ciastka nie są tak wypasione jak sandwich, które przyrządziła tydzień temu ale nie mniej smakowite.
Czekoladowe ciastka lubią chyba wszyscy. Te są kruche, połączone lekkim kremem.
Składniki:18 sandwichCiasto na
ciastka250 g
mąki3 czubate łyżki ciemnego
kakao½ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli225 g
masła180 g
cukru1 duże
żółtko1 łyżeczka
waniliowego ekstraktuKrem
maślano serowy225 g
serka typu philadelphia100 g
masła, miękkiego250 g
cukru pudruPrzesiej
mąkę, proszek i
kakao. Zmiksuj miękkie
masło z
cukrem na puszystą masę. Dodaj
żółtko i miksuj dalej. Na koniec dodaj
wanilię i zmiksuj. Dodaj suche składniki i
sól. Zmiksuj do połączenia. Uformuj rulon o średnicy 8 cm.
Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę lub noc. Po schłodzeniu rozwiń ciasto z folii i pokrój na cienkie talarki. Ukladaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz wstaw do lodówki. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC) i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.Wszystkie składniki na masę
serową powinny być w pokojowej temperaturze. Utrzyj
masło z
cukrem na puszysto. Dodaj po łyżce
serka cały czas ubijając. Jeśli krem jest za mało słodki dodaj więcej
cukru. Wstaw krem do lodówki na godzinę. Posmaruj
ciastka schłodzonym kremem i złącz je w sandwich.