ßßß
Składniki:18 sandwichCiasto na ciastka250 g mąki3 czubate łyżki ciemnego kakao½ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli225 g masła180 g cukru1 duże żółtko1 łyżeczka waniliowego ekstraktuKrem maślano serowy225 g serka typu philadelphia100 g masła, miękkiego250 g cukru pudru
Przesiej mąkę, proszek i kakao. Zmiksuj miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtko i miksuj dalej. Na koniec dodaj wanilię i zmiksuj. Dodaj suche składniki i sól. Zmiksuj do połączenia. Uformuj rulon o średnicy 8 cm. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę lub noc. Po schłodzeniu rozwiń ciasto z folii i pokrój na cienkie talarki. Ukladaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz wstaw do lodówki. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC) i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.Wszystkie składniki na masę serową powinny być w pokojowej temperaturze. Utrzyj masło z cukrem na puszysto. Dodaj po łyżce serka cały czas ubijając. Jeśli krem jest za mało słodki dodaj więcej cukru. Wstaw krem do lodówki na godzinę. Posmaruj ciastka schłodzonym kremem i złącz je w sandwich.