Moja propozycja na sernik w tym roku na stół świąteczny to sernik z białą czekoladą. Na warsztatach makro co prawda robiliśmy go na spodzie z maślanych kruchych ciastek a ja zrobię go na ciastkach floretkach z lidla (tych z przyprawą korzenną).Specjalnie na tą okazję kupiłam małą 20 cm tortownicę bo z proporcji poniższych otrzymam dwie sztuki. W sam raz na dwa świąteczne stoły, co by z gołą ręką do teściów nie iśćSkładniki:180g maślanychciastek (lub floretek)20g masła1 kg sera na sernik4 żółtka4 tabliczki białej czkolady20g mąki ziemniaczanej20g cukru pudru10g śmietanyCiastka miksujemy w blenderze z masłem. Wykładamy je na tortownicę wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem.Ser mieszamy w mikserze, dodajemy cukier puder, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej formy. Formę owijamy folią aluminiową i całość wypiekamy w kąpieli wodnej w 150st przez około godzinę.