ßßß Cookit - przepis na Nawigacja we wpisach

Nawigacja we wpisach

nazwa

Wykonanie

Moja propozycja na sernik w tym roku na stół świąteczny to sernik z białą czekoladą. Na warsztatach makro co prawda robiliśmy go na spodzie z maślanych kruchych ciastek a ja zrobię go na ciastkach floretkach z lidla (tych z przyprawą korzenną).
Specjalnie na tą okazję kupiłam małą 20 cm tortownicę bo z proporcji poniższych otrzymam dwie sztuki. W sam raz na dwa świąteczne stoły, co by z gołą ręką do teściów nie iść
Składniki:
180g maślanych ciastek (lub floretek)
20g masła
1 kg sera na sernik
4 żółtka
4 tabliczki białej czkolady
20g mąki ziemniaczanej
20g cukru pudru
10g śmietany
Ciastka miksujemy w blenderze z masłem. Wykładamy je na tortownicę wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem.
Ser mieszamy w mikserze, dodajemy cukier puder, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej formy. Formę owijamy folią aluminiową i całość wypiekamy w kąpieli wodnej w 150st przez około godzinę.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/sernik-z-biala-czekolada