Wykonanie
Zmodyfikowałam przepis na kultowy sernik z
białą czekoladą i tym razem przedstawiam Wam recepturę na sernik karmelowy. Kto z Was nie kocha karmelu? No właśnie. Ja też uwielbiam.Ten jest lekki i puszysty. Na spodzie z kruchych,
waniliowych ciasteczek. Można równie dobrze użyć np pierniczków. Będzie miał wtedy lekko korzenną nutę. Wykończyć możecie go tak jak sami chcecie. U mnie są to
czekoladowe wiórki.Sernik karmelowy zawiera aż dwie tabliczki
czekolady Wedel. Nie jest jednak zbyt słodki a karmel jest idealnie wkomponowany w masę
serową. Dokładnie taki według mnie powinien być idealny sernik.
Składniki:około 160g
ciastek maślanych lub
waniliowych (można wykorzystać
ciastka kruche z tego przepisu)20g
masła1kg
sera twarogowego4
jajka400g
czekolady karmelowej (2 tabliczki
czekolady wedla)20g
mąki ziemniaczanej20g
cukru pudru10g
śmietany 30%Ciastka rozkruszamy w blenderze a następnie dodajemy
masło. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia).
Ser mielimy 2-3 krotnie w maszynie do
mielenia mięsa. Następnie dodajemy
cukier puder,
jajka i
mąkę ziemniaczaną.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i mieszamy ze
śmietaną. Dodajemy do masy serowej. Przekładamy całość do tortownicy na przygotowany wcześniej spód.Sernik pieczemy w 150 stopniach przez około 60 minut. Powinien lekko zrumienić się od góry. Studzimy w formie na kratce.