ßßß
Zmodyfikowałam przepis na kultowy sernik z białą czekoladą i tym razem przedstawiam Wam recepturę na sernik karmelowy. Kto z Was nie kocha karmelu? No właśnie. Ja też uwielbiam.Ten jest lekki i puszysty. Na spodzie z kruchych, waniliowych ciasteczek. Można równie dobrze użyć np pierniczków. Będzie miał wtedy lekko korzenną nutę. Wykończyć możecie go tak jak sami chcecie. U mnie są to czekoladowe wiórki.Sernik karmelowy zawiera aż dwie tabliczki czekolady Wedel. Nie jest jednak zbyt słodki a karmel jest idealnie wkomponowany w masę serową. Dokładnie taki według mnie powinien być idealny sernik.
Składniki:około 160g ciastek maślanych lub waniliowych (można wykorzystać ciastka kruche z tego przepisu)20g masła1kg sera twarogowego4 jajka400g czekolady karmelowej (2 tabliczki czekolady wedla)20g mąki ziemniaczanej20g cukru pudru10g śmietany 30%Ciastka rozkruszamy w blenderze a następnie dodajemy masło. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia).Ser mielimy 2-3 krotnie w maszynie do mielenia mięsa. Następnie dodajemy cukier puder, jajka i mąkę ziemniaczaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do masy serowej. Przekładamy całość do tortownicy na przygotowany wcześniej spód.Sernik pieczemy w 150 stopniach przez około 60 minut. Powinien lekko zrumienić się od góry. Studzimy w formie na kratce.