ßßß Cookit - przepis na Sernik karmelowy

Sernik karmelowy

nazwa

Wykonanie

Zmodyfikowałam przepis na kultowy sernik z białą czekoladą i tym razem przedstawiam Wam recepturę na sernik karmelowy. Kto z Was nie kocha karmelu? No właśnie. Ja też uwielbiam.
Ten jest lekki i puszysty. Na spodzie z kruchych, waniliowych ciasteczek. Można równie dobrze użyć np pierniczków. Będzie miał wtedy lekko korzenną nutę. Wykończyć możecie go tak jak sami chcecie. U mnie są to czekoladowe wiórki.
Sernik karmelowy zawiera aż dwie tabliczki czekolady Wedel. Nie jest jednak zbyt słodki a karmel jest idealnie wkomponowany w masę serową. Dokładnie taki według mnie powinien być idealny sernik.
Składniki:
około 160g ciastek maślanych lub waniliowych (można wykorzystać ciastka kruche z tego przepisu)
20g masła
1kg sera twarogowego
4 jajka
400g czekolady karmelowej (2 tabliczki czekolady wedla)
20g mąki ziemniaczanej
20g cukru pudru
10g śmietany 30%
Ciastka rozkruszamy w blenderze a następnie dodajemy masło. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia).
Ser mielimy 2-3 krotnie w maszynie do mielenia mięsa. Następnie dodajemy cukier puder, jajka i mąkę ziemniaczaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do masy serowej. Przekładamy całość do tortownicy na przygotowany wcześniej spód.
Sernik pieczemy w 150 stopniach przez około 60 minut. Powinien lekko zrumienić się od góry. Studzimy w formie na kratce.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/sernik-karmelowy