Wykonanie
Mój urlop zbliża się wielkimi krokami. Ale zanim wyjadę hen daleko, chciałam jeszcze podrzucić Wam jeden przepis przed wyjazdem :). Sernik! Ostatnio bardzo polubiłam je robić. I choć muszę przyznać, że jest to przepis już bardziej jesienny, to doskonale smakował nam w te ostatnie, upalne dni sierpnia. To bardzo klasyczny przepis, nieco inny od ostatniego, opierający się na prostych, łatwo dostępnych składnikach. Tym razem sernik wykonałam na spodzie z
herbatników i
pokryłam go lekko zastygłą,
białą czekoladą. Oba dodatki idealnie pasowały do delikatnego,
twarogowego "nadzienia". Sernik jest niezwykle kremowy i pieczony w niższej temperaturze, którą stale się podwyższa. Polecam spróbować tą metodę. Was więc zostawiam z tym przepisem do przetestowania i widzimy się już za miesiąc. :DSkładniki:Spód:175 g
herbatników typu petitki70 g
masłaSernik:1000g
sera twarogowego, zmielonego kilkukrotnie100 g
masła4
jajka2 łyżki
mąki1,5 szklanki
kremówki 30%17 łyżek
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
cukru wanilinowegoPolewa:100 g
białej czekolady100 ml gęstej kremówkiPrzygotowanie:Spód:
Herbatniki rozkruszyć w palcach lub zmiksować w kielichu blendera. Dodać rozpuszczone
masło i zagnieść do uzyskania kruszonki. Dno tortownicy o średnicy 26 wyłożyć papierem. Na papier wysypać kruszonkę z
herbatników i równomiernie je uklepać. Odstawić do lodówki na 15 minut.Sernik (składniki w temperaturze pokojowej): Do miski przełożyć
ser, dodać kremówkę,
jajka, ekstrakt oraz rozpuszczone i przestudzone
masło. Wymieszać łyżką/rózgą do połączenia składników. Dodać przesiany
cukier puder,
mąkę i
cukier wanilinowy. Ponownie wymieszać do jednolitej konsystencji.Masę sernikową przelać na wcześniej przygotowany spód. Wyrównać wierzch łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec przez 20 minut.Po 20 minutach podnieść temperaturę w piekarniku do 150 stopni i piec kolejne 20 minut. Po tym czasie ponownie podnieść temperaturę do 180 stopni i piec ostatnie 20 minut. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i przestudzić.Polewa:
Czekoladę wraz z kremówką przełożyć do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. Wylać na sernik i ostawić do ostygnięcia. Następnie sernik schłodzić do temperatury lodówkowej.