ßßß Cookit - przepis na Sernik na herbatnikach z polewą z białej czekolady

Sernik na herbatnikach z polewą z białej czekolady

nazwa

Wykonanie

Mój urlop zbliża się wielkimi krokami. Ale zanim wyjadę hen daleko, chciałam jeszcze podrzucić Wam jeden przepis przed wyjazdem :). Sernik! Ostatnio bardzo polubiłam je robić. I choć muszę przyznać, że jest to przepis już bardziej jesienny, to doskonale smakował nam w te ostatnie, upalne dni sierpnia. To bardzo klasyczny przepis, nieco inny od ostatniego, opierający się na prostych, łatwo dostępnych składnikach. Tym razem sernik wykonałam na spodzie z herbatników i pokryłam go lekko zastygłą, białą czekoladą. Oba dodatki idealnie pasowały do delikatnego, twarogowego "nadzienia". Sernik jest niezwykle kremowy i pieczony w niższej temperaturze, którą stale się podwyższa. Polecam spróbować tą metodę. Was więc zostawiam z tym przepisem do przetestowania i widzimy się już za miesiąc. :D
Składniki:
Spód:
175 g herbatników typu petitki
70 g masła
Sernik:
1000g sera twarogowego, zmielonego kilkukrotnie
100 g masła
4 jajka
2 łyżki mąki
1,5 szklanki kremówki 30%
17 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Polewa:
100 g białej czekolady
100 ml gęstej kremówki
Przygotowanie:
Spód: Herbatniki rozkruszyć w palcach lub zmiksować w kielichu blendera. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść do uzyskania kruszonki. Dno tortownicy o średnicy 26 wyłożyć papierem. Na papier wysypać kruszonkę z herbatników i równomiernie je uklepać. Odstawić do lodówki na 15 minut.
Sernik (składniki w temperaturze pokojowej): Do miski przełożyć ser, dodać kremówkę, jajka, ekstrakt oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszać łyżką/rózgą do połączenia składników. Dodać przesiany cukier puder, mąkę i cukier wanilinowy. Ponownie wymieszać do jednolitej konsystencji.
Masę sernikową przelać na wcześniej przygotowany spód. Wyrównać wierzch łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec przez 20 minut.
Po 20 minutach podnieść temperaturę w piekarniku do 150 stopni i piec kolejne 20 minut. Po tym czasie ponownie podnieść temperaturę do 180 stopni i piec ostatnie 20 minut. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i przestudzić.
Polewa: Czekoladę wraz z kremówką przełożyć do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. Wylać na sernik i ostawić do ostygnięcia. Następnie sernik schłodzić do temperatury lodówkowej.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?blog&nid=181