ßßß Cookit - przepis na Sernik z masłem orzechowym i czekoladą / Peanut butter and chocolate cheesecake

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą / Peanut butter and chocolate cheesecake

nazwa

Wykonanie

Peanut butter cheesecake is the most delicious dessert for peanut butter fanatics :) Deeeelicious!

Składniki:
200g ciastek digestive
200g czekolady mlecznej
50 g masła
500g serka kremowego
3 jajka
3 żółtka
230g cukru
375ml kwaśnej śmietany
250g masła orzechowego
Nagrzej piec do 170˚C
Wyłóż dno foremki papierem pergaminowym
Rozdrobnij i połącz ciastka, 100g czekolady i masło, wyłóż nimi dno i boki foremki, dociśnij, wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej
Wymieszaj dokładnie serek, jajka, żółtka, 200g cukru, 125ml śmietany i masło orzechowe (najwygodniej w robocie kuchennym – wtedy wszystko będzie dokładnie połączone)
Wylej masę do foremki, piecz 50minut, aż wierzch (tylko wierzch) się zetnie. Wyjmij ciasto z pieca i przygotuj polewę
Pozostałą śmietanę, cukier i czekoladę umieść w garnuszku, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada i cukier się rozpuszczą – wylej delikatnie na wierzch ciasta (jak za szybko wylejesz, polewa może częściowo wymieszać się z wnętrzem)
Wstaw ciasto do pieca na 10 minut
Wystudź sernik, następnie przykryj folia i wstaw na noc do lodówki – wiem, że Twoja cierpliwość jest wystawiana na próbę, ale naprawdę warto poczekać :)
Smacznego! :)

Ingredients:
200g of divestive cookies
200g of milk chocolate
50g of butter
500g of cream cheese
3 eggs
3 egg yolks
230g of sugar
375ml of sour cream
250g of peanut butter
preheat your oven to 170 C
cover the bottom of a mold with baking paper
blend together cookies, 100g of chocolate and butter, put it on the bottom and sides of the mold, store in the fridge until needed
mix together cream cheese, eggs, egg yolks, 200g of sugar, 125ml of sour cream and peanut butter (it’s easier to use blender than to do it by hand)
pour the mass into the mold from the fridge, bake for 50 minutes until top is set. Take it out of the oven and prepare coating
leftover cream, sugar and chocolate put into a small pot, heat it over low heat, stirring constantly, until everything melt together. Very gently pour it over the cake (if you do this to fast, it will get into the cake)
put cake back into the oven for another 10 minutes
let cheesecake cool down, than cover it with foil and put into the fridge for a night – I know, I know, but it is worth the wait! :)
Bon appetit! :)

*jest to odrobinę zmieniony przepis Nigelli Lawson na Chocolate Peanut Butter Cheesecake
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/07/04/sernik-z-maslem-orzechowym-i-czekolada