Wykonanie
Peanut butter cheesecake is the
most delicious dessert for peanut butter fanatics :) Deeeelicious!…Składniki:200g
ciastek digestive200g
czekolady mlecznej50 g
masła500g
serka kremowego3
jajka3
żółtka230g
cukru375ml kwaśnej
śmietany250g
masła orzechowegoNagrzej piec do 170˚CWyłóż dno foremki papierem pergaminowymRozdrobnij i połącz
ciastka, 100g
czekolady i
masło, wyłóż nimi dno i boki foremki, dociśnij, wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowejWymieszaj dokładnie
serek,
jajka,
żółtka, 200g
cukru, 125ml
śmietany i
masło orzechowe (najwygodniej w robocie kuchennym – wtedy wszystko będzie dokładnie połączone)Wylej masę do foremki, piecz 50minut, aż wierzch (tylko wierzch) się zetnie. Wyjmij ciasto z pieca i przygotuj polewęPozostałą
śmietanę,
cukier i
czekoladę umieść w garnuszku, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż
czekolada i
cukier się rozpuszczą – wylej delikatnie na wierzch ciasta (jak za szybko wylejesz, polewa może częściowo wymieszać się z wnętrzem)Wstaw ciasto do pieca na 10 minutWystudź sernik, następnie przykryj folia i wstaw na noc do lodówki – wiem, że Twoja cierpliwość jest wystawiana na próbę, ale naprawdę warto poczekać :)Smacznego! :)…Ingredients:200g of divestive cookies200g of milk chocolate50g of butter500g of cream cheese3 eggs3 egg yolks230g of sugar375ml of sour cream250g of peanut butterpreheat your oven to 170 Ccover the bottom of a
mold with baking paperblend together cookies, 100g of chocolate and butter, put it on the bottom and sides of the
mold, store in the fridge until neededmix together cream cheese, eggs, egg yolks, 200g of sugar, 125ml of sour cream and peanut butter (it’s easier to use blender
than to do it by hand)
pour the
mass into the
mold from the fridge, bake for 50 minutes until top is set. Take it out of the oven and prepare coatingleftover cream, sugar and chocolate put into a small pot, heat it over low heat, stirring constantly, until everything melt together.
Very gently
pour it over the
cake (if you do this to fast, it will get into the
cake)put
cake back into the oven for another 10 minuteslet cheesecake cool down,
than cover it with foil and put into the fridge for a night – I know, I know, but it is worth the wait! :)Bon appetit! :)
![](/Data/Images/sweetworldofs.pl\2012_slash_07_slash_04_slash_sernik-z-maslem-orzechowym-i-czekolada/l/1724625494.jpg)
![](/Data/Images/sweetworldofs.pl\2012_slash_07_slash_04_slash_sernik-z-maslem-orzechowym-i-czekolada/l/1865787995.jpg)
…*jest to odrobinę zmieniony przepis Nigelli Lawson na Chocolate Peanut Butter Cheesecake