Wykonanie

Sernik marzeń wszystkich wyznawców
masła orzechowego i
czekolady.
Czekoladowy spód z
solonymi orzeszkami ziemnymi, na to mocno kremowa masa serowa z całym mnóstwem
masła orzechowego, a całość wieńczy gruba warstwa
czekoladowej polewy.To
słodycz z rodzaju tych totalnych, już jeden mały kawałek nasyci i wystarczy do pełnej afirmacji słodkiego spełnienia. Szczerze mówiąc, to przed pieczeniem go dzień w dzień powstrzymuje mnie jedynie jego kaloryczność, ale jak wiadomo, od święta można sobie pozwolić.Ów sernik przygotowałam na imprezę rodzinną. Po rozkrojeniu dla każdego po kawałku został ostatni, którego nikt nie odważył się zjeść w całości, tylko powoli, łyżka po łyżce, wszyscy wyjadali go prosto z dużego talerza. Bardzo polecam!Składniki na spód:200 g
ciastek digestive50 g
solonych orzeszków ziemnych100 g gorzkich drobinek
czekoladowych (chocolate
chips) lub posiekanej
gorzkiej czekolady50 g
masła, w temperaturze pokojowejSkładniki na masę
serową:500 g
sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub
sera kremowego typu Philadelphia3
jajka3
żółtka200 g drobnego
cukru (dałam 150 g)125 ml gęstej kwaśnej
śmietany (przynajmniej 18%)250 g gładkiego
masła orzechowegoSkładniki na polewę:250 ml kwaśnej gęstej
śmietany (przynajmniej 18%)100 g gorzkich drobinek
czekoladowych (chocolate
chips) lub posiekanej
gorzkiej czekolady30 g
brązowego cukruWykonanie:Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na masę o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Masę
ciasteczkową wyłożyć na dno i boki tortownicy (do połowy wysokości), wyrównać. Odłożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.Wszystkie składniki na masę
serową umieścić w mikserze bądź w malakserze i zmiksować na gładką masę. Wylać na spód z
ciastek. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut, do momentu, gdy sernik będzie ścięty i wypieczony z wierzchu. W międzyczasie przygotować polewę na wierzch.Wszystkie składniki na polewę umieścić w małym garnuszku. Lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. Gotową polewę natychmiast zdjąć z palnika.Wyjąć upieczony sernik z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po jego wierzchu
polewę czekoladową, włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut, na dalsze pieczenie. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, schłodzić przez noc w lodówce.Smacznego!(przepis pochodzi z książki "Kuchnia. Przepisy z
serca domu" Nigelli Lawson)
