Wykonanie

Na pewno nie jest to sernik dla wszystkich. Na przykład znowu nie dla mnie, ale już dla mojego
Męża - tak ;-). Trzeba bardzo lubić
masło orzechowe, ponieważ dokładnie tak jak ono smakuje i pachnie. A ja jakoś ze
fistaszkami nie przepadam.. Ponadto, podobno
masło orzechowe +
czekolada to jedna z lepszych kombinacji
smakowych. Sernik jest mocno kremowy (mimo iż użyłam dość ciężkiego
sera twarogowego), słodko - słony, nie trudny w wykonaniu. Ale powiedziałabym - jednak dla smakoszy. I im go dedykuję :-).Składniki na spód:200 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive50 g
solonych orzeszków ziemnych100 g gorzkich drobinek
czekoladowych (chocolate
chips) lub posiekanej
gorzkiej czekolady50 g
masła, w temperaturze pokojowejWszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Masę
ciasteczkową wyłożyć na dno i boki tortownicy (do połowy ich wysokości), wyrównać.*Odłożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.Składniki na masę
serową:500 g
sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub
serka kremowego typu philadelphia3
jajka3
żółtka200 g drobnego
cukru do wypieków125 ml gęstej kwaśnej
śmietany (przynajmniej 18%)250 g gładkiego
masła orzechowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować na gładką masę. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Masę
serową wylać na spód z
ciastek.Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut** lub do momentu, gdy sernik będzie ścięty i sprężysty z wierzchu. W międzyczasie przygotować polewę na wierzch.Składniki na polewę:250 ml kwaśnej gęstej
śmietany (przynajmniej 18%)100 g gorzkich drobinek
czekoladowych (chocolate
chips) lub posiekanej
gorzkiej czekolady30 g
brązowego cukruWszystkie składniki umieścić w małym garnuszku. Lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. Gotową polewę natychmiast zdjąć z palnika.Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po jego wierzchu
polewę czekoladową, włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut, na dalsze pieczenie. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.Wystudzony sernik wyjąć z piekarnika, schłodzić przez noc w lodówce.* użyłam 3/4 ilości składników na spód i wyłożyłam jedynie spód tortownicy** choć Nigella tego nie sugeruje, piekłam sernik z parą
wodną - na ruszcie w piekarniku obok sernika ustawiłam naczynie żaroodporne z wrzącą
wodą i pozostawiłam je przez cały okres pieczeniaSmacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .


Przepis pochodzi z "Kitchen. Recipes from the heart of the
home". Autor: Nigella Lawson.