ßßß Cookit - przepis na Sernik z masłem orzechowym i czekoladą

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Na pewno nie jest to sernik dla wszystkich. Na przykład znowu nie dla mnie, ale już dla mojego Męża - tak ;-). Trzeba bardzo lubić masło orzechowe, ponieważ dokładnie tak jak ono smakuje i pachnie. A ja jakoś ze fistaszkami nie przepadam.. Ponadto, podobno masło orzechowe + czekolada to jedna z lepszych kombinacji smakowych. Sernik jest mocno kremowy (mimo iż użyłam dość ciężkiego sera twarogowego), słodko - słony, nie trudny w wykonaniu. Ale powiedziałabym - jednak dla smakoszy. I im go dedykuję :-).
Składniki na spód:
200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
50 g solonych orzeszków ziemnych
100 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady
50 g masła, w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Masę ciasteczkową wyłożyć na dno i boki tortownicy (do połowy ich wysokości), wyrównać.*
Odłożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
500 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia
3 jajka
3 żółtka
200 g drobnego cukru do wypieków
125 ml gęstej kwaśnej śmietany (przynajmniej 18%)
250 g gładkiego masła orzechowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować na gładką masę. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Masę serową wylać na spód z ciastek.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut** lub do momentu, gdy sernik będzie ścięty i sprężysty z wierzchu. W międzyczasie przygotować polewę na wierzch.
Składniki na polewę:
250 ml kwaśnej gęstej śmietany (przynajmniej 18%)
100 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady
30 g brązowego cukru
Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku. Lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. Gotową polewę natychmiast zdjąć z palnika.
Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po jego wierzchu polewę czekoladową, włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut, na dalsze pieczenie. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wystudzony sernik wyjąć z piekarnika, schłodzić przez noc w lodówce.
* użyłam 3/4 ilości składników na spód i wyłożyłam jedynie spód tortownicy
** choć Nigella tego nie sugeruje, piekłam sernik z parą wodną - na ruszcie w piekarniku obok sernika ustawiłam naczynie żaroodporne z wrzącą wodą i pozostawiłam je przez cały okres pieczenia
Smacznego :-).
------------------
Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Przepis pochodzi z "Kitchen. Recipes from the heart of the home". Autor: Nigella Lawson.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-maslem-orzechowym-i-czekolada