Wykonanie
Od kiedy oglądamy programy o tematyce kulinarnej takie jak Masterchef czy Topchef , mąż zaczął wymyślać co raz to bardziej wyszukane potrawy, które chciałby bym przygotowała.Dziś oglądaliśmy edycję Masterchef gdzie prowadzącym jest Gordon
Ramsay, zadaniem dla uczestników było upieczenie
ciastka zwanego
czekoladową lawą -
ciastko to musi
mieć spieczoną górę i boki a po przekrojeniu powinien ukazać się płynny środek.Mąż tak się wkręcił, że postanowił upiec to
ciastko.Skorzystał z przepisu z bloga - Moje wypieki. ( przepis)Minimalnie zmieniliśmy proporcje.
Ciastko od początku do końca przygotował mój mąż :)
Składniki :170 g
gorzkiej czekolady, posiekanej56 g
mlecznej czekolady, posiekanej140 g
masłapół szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru pudru3 duże
jajka3 duże
żółtka1 łyżka
syropu waniliowego+
lody śmietankowePrzygotowanie :Kokilki ( u nas 4 ) posmarowaliśmy
masłem i obsypaliśmy
kakao.
Masło i
czekoladę rozpuściliśmy w garnku na małym ogniu, mieszając.Masę
czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelaliśmy do miski . Dodaliśmy przesianą
mąkę i
cukier i zmiksowaliśmy do połączenia składników. Dodaliśmy
jajka i
żółtka,
syrop waniliowy - zmiksować.Przelaliśmy po równo do kokilek.Zgodnie z przepisem piec należy w 220 stopniach około 14 minut, ale czas ten uzależniony jest od piekarnika.My pierwszą wyjęliśmy po 12 minutach i była ciut za surowa, kolejną po 14 i była zbyt upieczona także optymalny czas to dla naszego piekarnika to 13 minut.
Ciastko ma być ścięte na górze ale płynne w środku ( choć nie zbyt płynne :)Po wyjęciu z piekarnika , wyjmujemy na talerz , do góry dnem. Podajemy z
lodami.Dla nas
ciastko było troszkę za słodkie więc następnym razem dodamy tylko
czekoladę gorzką i zrobię kwaskowy
sos malinowy dla przełamania smaków.