Wykonanie

Zakupiłam sobie ostatnio najzdrowsze
owoce świata, czyli
jagody goji inaczej zwane kolcowojem pospolitym .Te małe suszone
jagódki:Zawierają dużo witamin, składników mineralnych i antyutleniaczy.Oczyszczają krew, wzmacniają oczy, mięśnie i kości i wspomagają odporność organizmu.Są bardzo bogatym źródłem
białka.Zawierają 19 różnych aminokwasów .Są bogate w cynk, żelazo, miedź, wapno, german, selen i fosfor.Są też najbogatszym (z wszystkich produktów roślinnych) źródłem beta karotenu.Znajduje się w nich wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 6 i kwas linolowy) i antyoksydantów.Mają działanie przeciwzapalne.Obniżają poziom cholesterolu.Mają wpływ na spowolnienie procesów starzenia.Uff... to tylko niektóre informacje i właściwości jagódek.Myślę,że wystarczy.

Można je jeść same jako przekąskę witaminową;-)Pysznie smakują w deserach, ciastach jako dodatek do koktajli i
dżemów.Są idealnym składnikiem
musli, owsianki czy dodatkiem do wszelakich placków.Ja dodaję je do
herbaty, która smakuje wtedy pysznie
owocowo.Postanowiłam wykorzystać te zdrowe i piękne
owoce i upiekłam z nimi pyszneowsiane
ciasteczka .


Składniki: ( temperatura pokojowa)1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej z
trzech zbóż: pszennej, żytniej i orkiszowej1
jajko1 niepełna szklanka
płatków owsianych1 szklanka
otrębów owsianych120g
masła50g
cukru trzcinowego (można dodać więcej jeśli wolicie słodsze)0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
cynamonulaska waniliiszczypta
soli2-3 garście suszonych
jagód goji

Do miski przesiałam
mąkę.

Wsypałam
cynamon,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.Wymieszałam i odstawiłam.

W robocie kuchennym zmiksowałam
masło z
cukrem.

Wbiłam
jajko.

Gdy wszystko się miksowało, wyjęłam z
laski wanilii ziarenka.

Dodałam je do masy .

Wsypałam
mąkę i wymieszałam.

Następnie wsypałam
otręby owsiane

i
płatki owsiane.

Połączyłam je z
ciastem.

Pozostało już tylko dodać
jagody goji.


Wymieszałam i ciasto gotowe.

Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.Z ciasta formowałam małe kuleczki, które następnie lekko spłaszczałam.Układałam na papierze, zachowując odstępy.


Wstawiłam
ciasteczka do rozgrzanego piekarnika.Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Wyszły kruche, cudownie pachnące i smaczne;-)Takie
ciasteczka je się nie mając poczucia
winy...bo przecież są zdrowe i mało kaloryczne prawda? ;-)Można je przechowywać w szczelnym pudełeczku przez tydzień.Ale kto by je chował? My zjedliśmy je w ciągu dwóch dni;-)Smacznego!


Polecam inne pyszne
ciasteczka:maślane
waniliowo kakaowe ciasteczka
muffiny
czekoladowe z kawałkami
czekolady
rożki
maślano serowe z
jabłkami
orkiszowo
kakaowe z
bakaliami
czekoladowe kruche
ciasteczka
paluchy
drożdżowe z
czosnkiem i
ziołami