Wykonanie

Najprostsze
ciasteczka jakie robiłam.Kruche, maślane, pachnące
wanilią.Do części z nich dodałam
kakao.Można dodać inne ulubione składniki np.
cynamon,
imbir,
orzechy,
wiórki kokosowe.Z bazy
maślanej powstaną wtedy różne pyszne
ciasteczka.Mogą poleżeć dłużej, ale najprawdopodobniej zostaną wcześniej zjedzone ;-)Kształt i wzory zależą od waszej kreatywności.Idealne do robienia z dziećmi, jest to przy okazji fajna zabawa i mile spędzony z nimi czas.

Składniki: (na około 35
ciasteczek)200 g
masła ( nie
margaryny!)250 g
mąki pszennej100 g
cukru pudru1
laska wanilii ( ewentualnie
aromatu waniliowego)2 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOpcjonalnie:1,5 łyżeczki mielonego
cynamonu1,5 łyżeczki mielonego
imbiruwiórki kokosowe, mielone
orzechy,
migdały
Przesiałam przez sitko
mąkę pszenną
i
cukier puder.

Wsypałam
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną.

Z
laski wanilii wyjęłam ziarna.


Następnie dodałam miękkie, pokrojone
masło.

Wszystkie składniki połączyłam z
masłem.


Z tak ulepionego ciasta można już formować
ciasteczka.Ja podzieliłam je na pół.Do jednej części dodałam
kakao.

Formowałam kuleczki trochę mniejsze od
orzecha włoskiegoz jasnego

i ciemnego ciasta.

Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni.Kuleczki lekko spłaszczyłam i nadawałam im różne wzorki np.za pomocą widelca.





Piekłam
ciasteczka przez około 15 minut.Pachniało w całej kuchni ;-)Smacznego!




Zapraszam do pieczenia innych
ciasteczek:owsiane
ciasteczka z
jagodami goji

muffiny
czekoladowe z kawałkami
czekolady
czekoladowe kruche
ciasteczka
ciasteczka serowe z
rabarbarem
rożki
maślano serowe z
jabłkami
paluchy
drożdżowe z
czosnkiem ziołami i
parmezanem
ciasteczka orkiszowo
kakaowe
owsiane
czekoladowo orzechowe
oponki
serowe