Do zapiekanki można użyć dowolnych składników, w zależności od gustów i pory roku.Zapiekanka jest wspaniała na obiad jak również i na kolację.Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku.Oczywiście można go nie dodawać.Polecam również inne zapiekanki:ZAPIEKANKA Z MAKARONEMKURCZAKIEM I PIECZARKAMIZAPIEKANKA ZIEMNIACZANASkładniki:1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych)parę różyczek brokułbakłażancukiniacebula2 ząbki czosnkupuszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych)parę plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie)opakowanie jogurtowej (jest lżejsza) śmietanykawałek sera mozzarellasłodka czerwona paprykazioła prowansalskiebazylia, tymianeksól, czarny pieprzmasło do wysmarowania blachyolej do smażeniaZacznijmy od pokrojenia na cienkie plasterki ziemniaków.Podgotowałam je przez około 3-4 minuty w osolonej wodzie.Odstawiłam aby ostygły.Przygotowałam pozostałe składniki.Brokuły podgotowałam na pół twardo.Bakłażana pokroiłam na cienkie plasterki, posoliłam i odstawiłam aż puścił sok i pozbył się goryczki.Nadmiar soku wchłaniają idealnie-kuchenne ręczniki papierowe.Smażyłam je na patelni grillowej.Pokroiłam na plasterki cukinię.I również usmażyłam.Pokroiłam drobno cebulę i starłam ząbki czosnku.Podsmażyłam.Pozostał jeszcze do podsmażenia wędzony boczek.Mając już przygotowane wszystkie składniki,można przygotowywać zapiekankę.Blachę wysmarowałam masłem.Układałam warstwowo.Plasterki ziemniaków.Bakłażana.Posypałam go ziołami.Następnie cebula z czosnkiem.Kolej na wędzony boczek.Warstwa pomidorów, posypanych ziołami.Rozłożyłam plasterki cukinii.Brokuły.Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków.W miseczce rozmieszałam śmietanę i starty sermozzarellę z dodatkiem łyżeczki czerwonej słodkiej papryki.Polałam sosem ziemniaki.Wstawiłam zapiekankę do piekarnika na około30 minut i piekłam w temperaturze 200 stopni.Smacznego!