ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI

nazwa

Wykonanie

Do zapiekanki można użyć dowolnych składników, w zależności od gustów i pory roku.
Zapiekanka jest wspaniała na obiad jak również i na kolację.
Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku.
Oczywiście można go nie dodawać.
Polecam również inne zapiekanki:
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych)
parę różyczek brokuł
bakłażan
cukinia
cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych)
parę plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie)
opakowanie jogurtowej (jest lżejsza) śmietany
kawałek sera mozzarella
słodka czerwona papryka
zioła prowansalskie
bazylia, tymianek
sól, czarny pieprz
masło do wysmarowania blachy
olej do smażenia
Zacznijmy od pokrojenia na cienkie plasterki ziemniaków.
Podgotowałam je przez około 3-4 minuty w osolonej wodzie.
Odstawiłam aby ostygły.
Przygotowałam pozostałe składniki.
Brokuły podgotowałam na pół twardo.
Bakłażana pokroiłam na cienkie plasterki, posoliłam i odstawiłam aż puścił sok i pozbył się goryczki.Nadmiar soku wchłaniają idealnie-kuchenne ręczniki papierowe.
Smażyłam je na patelni grillowej.
Pokroiłam na plasterki cukinię.
I również usmażyłam.
Pokroiłam drobno cebulę i starłam ząbki czosnku.
Podsmażyłam.
Pozostał jeszcze do podsmażenia wędzony boczek.
Mając już przygotowane wszystkie składniki,można przygotowywać zapiekankę.
Blachę wysmarowałam masłem.
Układałam warstwowo.
Plasterki ziemniaków.
Bakłażana.
Posypałam go ziołami.
Następnie cebula z czosnkiem.
Kolej na wędzony boczek.
Warstwa pomidorów, posypanych ziołami.
Rozłożyłam plasterki cukinii.
Brokuły.
Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków.
W miseczce rozmieszałam śmietanę i starty ser mozzarellę z dodatkiem łyżeczki czerwonej słodkiej papryki.
Polałam sosem ziemniaki.
Wstawiłam zapiekankę do piekarnika na około
30 minut i piekłam w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/06/zapiekanka-ziemniaczana-z-bakazanem.html