Wykonanie
Pyszny
makaron w aromatycznym sosie pełnym warzyw - smacznie, prosto, zdrowo. Przepis na podstawie Lecker.de.
250 g dowolnego
makaronu, np. rurki lub świderki1 duża
cebula1
czerwona papryka250 g
pieczarek1/2
cukinii1 mały
brokuł1 puszka
pomidorów bez skórki1 puszka
białej fasoli (425 ml)2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
bazyliisól i świeżo mielony
czarny pieprz do smakuew.
chili dla wielbicieli pikantnych smakówew.
parmezan do posypania
olej do smażenia1.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.2. Gdy
makaron się gotuje, przygotowujemy sos.
Brokuła myjemy, kroimy na małe różyczki, blanszujemy.Na patelni podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju obraną, posiekaną
cebulę wraz z pokrojoną w kostkę
papryką i pokrojona w pól plastry
cukinią. Kiedy
cebula będzie szklista, dodajemy pokrojone w plastry
pieczarki.Gdy
pieczarki się podsmażą, dodajemy wcześniej przygotowanego
brokuła. Wlewamy
pomidory z puszki wraz z zalewą oraz dodajemy odsączoną z zalewy
fasolę z puszki. Dodajemy obrany, posiekany drobno
czosnek oraz
bazylię. Całość dusimy razem ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sos do smaku świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i ew.
chilli.3. Ugotowany
makaron mieszamy z sosem. Podajemy posypany
parmezanem.