Wykonanie
Marinara to
pomidorowy sos, wywodzący się z okolic Neapolu. "Marinara" oznacza po włosku, w zależności od kontekstu, "morski" bądź "marynarski". Przypuszcza się, że nazwa wywodzi się z faktu, iż dzięki kwasowości pochodzącej z dużej ilości
pomidorów sos ten był wyjątkowo odporny na psucie się, dzięki
czemu znakomicie nadawał się do długiego przechowywania na statkach podczas rejsów. Po raz pierwszy przepis na ten sos pojawił się w książce kucharskiej Lo Scalco alla Moderna, wydanej w dwóch tomach w 1692 i 1694 roku. co ciekawe, nazwa 'marinara" nigdy nie występuje samodzielnie: Włosi używają tej nazwy mówiąc o konkretnych daniach, np. spaghetti alla marinara czy pizza marinara. Natomiast mówiąc o
sosie pomidorowym jako takim używa się słowa "salsa" lub "sugo".
Makaron z sosem marinara może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do dan
mięsnych lub ryb.
sos marinara:1 puszka
pomidorów w kawałkach1 łodyga
selera naciowego1 mała
papryczka chili1
cebula2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki suszonej
bazylii1 łyżeczka
suszonego oreganosól do smaku
czarny pieprz do smakukilka listków świeżej
bazyliiolej do smażenia250 - 500 g dowolnego
makaronu, np. świderki, kokardki lub rurki1/3
czerwonej paprykigarść zielonych i/lub czarnych
oliwekew.
parmezan1.
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy.2. W tym czasie przygotowujemy sos.W garnku lub rondlu zeszklić na niewielkiej ilości
oleju obraną, drobno posiekaną
cebulę wraz pokrojona drobno łodygą
sera, pokrojoną
papryczką chili (z pestkami lub bez - z pestkami danie będzie
bardziej pikantne) i obranym posiekanym
czosnkiem (uwaga, nie przypalić
czosnku, bo będzie gorzki). Gdy
cebula będzie szklista, dodać
bazylię,
oregano,
pomidory z puszki, 1/3 pokrojonej w drobną kostkę
czerwonej papryki oraz pokrojone w plastry czarne i
zielone oliwki. Gotować sos ok. 5 minut, mieszając, aż sos zmniejszy swą objętość i zgęstnieje. Pod doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem Gdy sos będzie gotowy, można dodać do niego kilka drobno porwanych listków świeżej
bazylii.Ugotowany wcześniej
makaron mieszamy z gorącym sosem.Możemy podać posypany drobno startym
parmezanem.