Wykonanie
Gulasz z warzyw, doprawiony egzotycznym kuminem, z nutką
słodyczy ananasa - to wspaniały, lekki posiłek na obiad lub podwieczorek. Warzywa są chrupiące, wyraziste w smaku, w aromatycznym sosie. Polecam do tego wspaniałego gulaszu takie bułeczki: tutaj lub domowe podpłomyki: tutaj
Składniki2
cebule2
cukinie1/5
brokuła200 g. niewielkich
pieczarek1/2 puszki
czerwonej fasoli1/2 puszki
kukurydzy1
czerwona papryka3 ząbki
czosnku1 średni
pomidor3 krążki
ananasa z zalewy1/2 szklanki zalewy z
ananasaolej do smażenia
sól,
czarny pieprz1/3 łyżeczki
curry1/3 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki1/3 łyżeczki mielonego kuminuPrzygotowanie :
Cebulę kroję w szerokie piórka,
cukinie na plastry grubości ok. 2 cm - i następnie na pół.
Pieczarki na pół,
paprykę w dużą kostkę. Z
pomidora wyjmuję część nasienną i także kroję go w kostkę. Ząbki
czosnku siekam na duże kawałki.
Brokuła dzielę na małe różyczki.Na niewielkiej ilości
oleju przesmażam
cebulę , dodaję
cukinie i smażę razem ok. 8 minut. Przekładam do garnka z grubym dnem. Następnie smażę
pieczarki , lekko je soląc- ok. 5 minut pod uchyloną pokrywką - przekładam do garnka. Obsmażam lekko
brokuła, a następnie
paprykę i
pomidora, przekładam wszystko do garnka, dodaję
czosnek, doprawiam
sola i
pieprzem. Duszę na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Dodaję pokrojonego
ananasa,
curry, słodką mieloną
paprykę i kumin i dolewam zalewę z puszki. Duszę jeszcze kilka minut.Podaję gorący z bułeczkami lub podpłomykami.Przepis autorski.