ßßß
Składniki na pizzę:250 g mąki2 łyżki oliwy150 g wody20 g świeżych drożdży1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukru150 g mozarelli2 łyżki pikantnego sosu śliwkowego ( Piotr i Paweł )4 figi8 plasterków prosciutto2 łyżki solonych orzeszków ziemnychlistki lubczyku i rucolisól i pieprz do smakuSkładniki na chutney:400 g świeżych fig1 średnia marchewka1 czerwona cebula1 ząbek czosnkusok i skórka z połowy cytryny2 łyżki oleju1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki zmielonych goździkówszczypta gałki muszkatołowej100 g cukrusól i pieprz do smaku
Sposób przygotowaniaDrożdże rozgnieśc z cukrem, zalać cieplą wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, zeby zaczęły pracować. Na stolnice wysypać makę, sól wlać w srodek olej i zaczyn drożdzowy. Zagniatając wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć sciereczką i odstawić na 15-20 minut. Ciasto podzielić na 2 porcje i rozwałkować lekko podsypując mąką. Posmarować sosem śliwkowym, ułożyć plasterki fig, szynki i pokruszoną mozarellę. Posypać orzeszkami, solą i pieprzem. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z opcją termoobiegu i piec około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować pizzę rukolą i listkami lubczku.Chutney ...W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, cebulę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, lekko poddusić. Figi pokroić również w kostkę, dorzucić do cebuli, dodać cukier, sól, pieprz, gałkę, goździki i cynamon. Garnek przykryć i dusić chutney na średnim ogniu przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Ostudzić i podawać do pizzy. Smacznego!