Wykonanie
Ostatnio będąc w supermarkecie kupilam
figi, to zresztą ostatni moment na ich zakup w tym sezonie. Zrobiłam z nich pyszny chutney oraz pizzę. Zestawienie smaków może się wydać nieco
dziwne, ale zapewniam że smakowało wybornie. Strzałem w 10 było użycie sosu z podwędzanych
śliwek, który się świetnie skomponował z pozostałymi skłanikami.

Składniki na pizzę:250 g
mąki2 łyżki
oliwy150 g
wody20 g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru150 g
mozarelli2 łyżki pikantnego
sosu śliwkowego ( Piotr i Paweł )4
figi8 plasterków prosciutto2 łyżki
solonych orzeszków ziemnychlistki
lubczyku i
rucolisól i
pieprz do smakuSkładniki na chutney:400 g świeżych fig1 średnia
marchewka1
czerwona cebula1 ząbek
czosnkusok i skórka z połowy
cytryny2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki zmielonych
goździkówszczypta
gałki muszkatołowej100 g
cukrusól i
pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Drożdże rozgnieśc z
cukrem, zalać cieplą
wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, zeby zaczęły pracować. Na stolnice wysypać
makę,
sól wlać w srodek
olej i zaczyn
drożdzowy. Zagniatając wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć sciereczką i odstawić na 15-20 minut. Ciasto podzielić na 2 porcje i rozwałkować lekko podsypując
mąką. Posmarować
sosem śliwkowym, ułożyć plasterki fig,
szynki i pokruszoną
mozarellę. Posypać orzeszkami,
solą i
pieprzem. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z opcją termoobiegu i piec około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować pizzę
rukolą i listkami
lubczku.Chutney ...W garnku z grubym dnem rozgrzać
olej,
cebulę i
marchewkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, lekko poddusić.
Figi pokroić również w kostkę, dorzucić do
cebuli, dodać
cukier,
sól,
pieprz, gałkę,
goździki i
cynamon. Garnek przykryć i dusić chutney na średnim ogniu przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać
sok z cytryny i otartą skórkę. Ostudzić i podawać do pizzy. Smacznego!