ßßß Cookit - przepis na wege pasztet z soczewicowo-jaglany z żurawiną

wege pasztet z soczewicowo-jaglany z żurawiną

nazwa

Wykonanie

(1 średnia keksówka)
KASZA JAGLANA (1 szklanka suchej)
SOCZEWICA ZIELONA (3/4 szklanki suchej)
2 ŚREDNIE CZERWONE CEBULE
1 JAJKO
SUSZONA ŻURAWINA (spora garść)
OLIWA Z OLIWEK (50ml)
JASNY SOS SOJOWY (3 łyżki)
2 LIŚCIE LAUROWE
4 ZIARENKA ZIELA ANGIELSKIEGO
GAŁKA MUSZKATOŁOWA (1-2 łyżeczki)
SUSZONY IMBIR (1-2 łyżeczki)
KMIN RZYMSKI (pół łyżeczki)
CZERWONA PAPRYKA (pół łyżeczki)
TYMIANEK (pół łyżeczki)
Soczewicę i kaszę gotujemy i odcedzamy, przesypujemy do miski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy ją razem z liściem laurowym i zielem angielskim na małym ogniu przez kilka minut ( aż cebula się zeszkli). Wyjmujemy z patelni przyprawy, a zeszkloną cebulę przekładamy do miski. Dodajemy olej, jajko, pozostałe przyprawy i blendujemy wszystko na dość gładką masę. (Jeśli masa jest zbyt gęsta lub słabo się blenduje możemy dodać kilka łyżek wody). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy to wysmarowanej oliwą formy i pieczemy w 180* przez około 45 minut. Studzimy. Gotowe!
*inspiracja stąd, choć przepis zmodyfikowan
.
Źródło:http://thefoodtime.com/wege-pasztet-z-soczewicowo-jaglany-z-zurawina