ßßß
(1 średnia keksówka)KASZA JAGLANA (1 szklanka suchej)SOCZEWICA ZIELONA (3/4 szklanki suchej)2 ŚREDNIE CZERWONE CEBULE1 JAJKOSUSZONA ŻURAWINA (spora garść)OLIWA Z OLIWEK (50ml)JASNY SOS SOJOWY (3 łyżki)2 LIŚCIE LAUROWE4 ZIARENKA ZIELA ANGIELSKIEGOGAŁKA MUSZKATOŁOWA (1-2 łyżeczki)SUSZONY IMBIR (1-2 łyżeczki)KMIN RZYMSKI (pół łyżeczki)CZERWONA PAPRYKA (pół łyżeczki)TYMIANEK (pół łyżeczki)Soczewicę i kaszę gotujemy i odcedzamy, przesypujemy do miski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy ją razem z liściem laurowym i zielem angielskim na małym ogniu przez kilka minut ( aż cebula się zeszkli). Wyjmujemy z patelni przyprawy, a zeszkloną cebulę przekładamy do miski. Dodajemy olej, jajko, pozostałe przyprawy i blendujemy wszystko na dość gładką masę. (Jeśli masa jest zbyt gęsta lub słabo się blenduje możemy dodać kilka łyżek wody). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy to wysmarowanej oliwą formy i pieczemy w 180* przez około 45 minut. Studzimy. Gotowe!*inspiracja stąd, choć przepis zmodyfikowan.