Wykonanie
Składniki(na 10 porcji)- 200 g
zielonej soczewicy,- 100 g
kaszy jaglanej,- ¼ szklanki
oleju (ok. 50 ml),- 2
cebule (ok. 80g),- 2 łyżki
suszonej żurawiny (ok. 20g),- 2
sosu sojowego,- 2
liście laurowe,- 2 ziarna
ziela angielskiego,- 3/4 łyżeczki
majeranku,- 1/2 łyżeczki cząbru,- 1/4 łyżeczki
lubczyku,-
sól i
czarny pieprz.Sposób przygotowania1.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na
oleju rzepakowym z dodatkiem
liści laurowych i
ziela angielskiego (
przyprawy następnie wyrzucamy).2.
Soczewicę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.3.
Kaszę jaglaną gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.4.
Cebulę miksujemy z
soczewicą,
kaszą jaglaną,
sosem sojowym i
przyprawami (najlepiej blenderem ręcznym).5. Do masy dodajemy
żurawinę.6. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok. 40-45 min. w 180⁰C.7. Pasztet studzimy całą noc w foremce.

Pasztet jest bogaty w:- pełnowartościowe
białko roślinne (pochodzące z
soczewicy), które pełni funkcje budulcową,- cynk (pochodzący z
soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,- witaminę B 2 (pochodzącą z
kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 70 gEnergia: 151 , 4 kcal
Białko: 6,3 gTłuszcze: 5 , 9 gWęglowodany: 20 , 4 gBłonnik pokarmowy : 2 , 4 gSmaczneg o i zdr o we go