Wykonanie

Przepis na dzisiejsze ciasto pochodzi z książki idealnej na tę
porę roku, którą zakupiłam dzięki kolejnej ;) przekonującej rekomendacji Anny
Marii . I jeśli Wy również zaliczacie się do osób, które jesienią i zimą potrzebują czegoś dla rozgrzania nie tylko ciała, ale i duszy, to ‘Roasted
figs, sugar snow’ Diany Henry być może pomoże Wam ten cel osiągnąć. Klimatyczne zdjęcia, opowieści oraz przepisy wywodzące się z tych bardziej ‘zimowych’ zakątków naszego globu spodobają się chyba nawet tym, którzy za zimą nie przepadają (a może nawet Was do niej przekonają? ;)).Znajdziecie tu przepisy na dania i słodkie i wytrawne, na aromatyczne gulasze, korzenne wypieki, rozgrzewające zupy,
napoje czy sałatki. I o ile tytułowe pieczone
figi z pewnością nie raz gościły już w Waszej kuchni (to jedno z moich ulubionych dań…), to ‘ sugar snow ’ (‘sugar-on-snow’) jest chyba nieco bardziej egzotyczny : ‘cukier na śniegu’ to nic innego, jak pewien kanadyjski smakołyk (po francusku zwany tire d’érable / tire sur la neige,
rodem z Quebecu), gdzie gotowany, mocno zagęszczony już
syrop klonowy wylewa się na śnieg i natychmiast roluje na patyczku jak lizak. Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda taki klonowy lizak – klik, a tutaj – jak ewidentnie smakuje, nie tylko tym najmłodszym ;)(i jeszcze tutaj – klik kilka dodatkowych zdjęć…)‚

‚Jednym z pierwszych przepisów, jakie przetestowałam było ‘odwrócone’ ciasto z
gruszkami,
żurawiną i
orzechami (pekanami), czyli idealne
trio na poprawę jesienno-zimowego nastroju :) W oryginale jest to maślane ciasto z ubijanymi osobno
białkami, ja jednak ze względów uczuleniowych przygotowałam wersję na
oliwie, a z lenistwa ;) bez ubijania
białek (pod przepisem podaję wersję originalną receptury). Ciasto jest aromatyczne, delikatne i lekko wilgotne, a świeża
żurawina przełamuje
słodycz skaramelizowanych
gruszek. Proporcje nieznacznie zmieniłam (więcej
żurawiny i
orzechów), by warstwa
owocowo-orzechowa była bardziej wyrazista.‚

‘Odwrócone’ ciasto z
gruszkami, pekanami i
żurawiną na tortownicę o śr. 22 cm3 duże
gruszki150 g
żurawiny120 g pekanów2-3 łyżki
masła (używam
masła bez laktozy)4-5 łyżek
cukru (użyłam trzcinowego)200 g
mąki1 ¼ łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka165 g
cukru (więcej, jeśli lubicie słodsze ciasta)spora szczypta
soliotarta skórka z 1
pomarańczy75 ml (5 łyżek)
oliwy /
olejuok. 80 g gęstego
jogurtu (używam owczego)
Żurawinę wypłukać i osuszyć.
Masło i
cukier roztopić w naczyniu o grubym dnie na wolnym ogniu.
Gruszki umyć, osuszyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt grube plastry, a następnie przełożyć je do stopionego
masła i dusić na wolnym ogniu aż zaczną mięknąć; wtedy zwiększyć ogień i lekko skaramelizować
owoce. Dodać
żurawinę i
orzechy, delikatnie wymieszać i po chwili zdjąć z ognia.Piekarnik rozgrzać do 180°.
Mąkę wymieszać z proszkiem.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę, a następnie powoli dodać
oliwę /
olej i otartą skórkę z
pomarańczy miksując na wolnych obrotach. Dodawać na przemian
mąkę i
jogurt (1/3
jogurtu, 1/3
mąki itd., zaczynając od
jogurtu i kończąc na
mące), nie miskując zbyt długo, tylko do połączenia się składników.W tym czasie, skaramelizowane, przestudzone
owoce ułożyć na dnie natłuszczonej foremki (uwaga : foremka musi być szczelna, by sos powstały ze smażenia
owoców nie wypływał z niej podczas pieczenia) i nałożyć na nie przygotowaną masę. Piec ok. 40-45 minut (do suchego patyczka). Pozostawić w formie jeszcze na 5-10 minut, a następnie delikatnie przełożyć ciasto na paterę odwracając je tak, by
owoce znalazły się na górze ciasta.‚

‚Uwagi :- orygnalny przepis to : 113 g
masła + 1 szklanka
cukru, 2 duże
jajka (osobno
żółtka /
białka), 2 szklanki
mąki, 2 łyżeczki proszku, ¾ szklanki
mleka + odrobina ekstraktu
waniliowego- jeśli nie mamy świeżej
żurawiny lub
borówek, możemy użyć
suszonej żurawiny (około 70-80 g), którą możemy też uprzednio namoczyć w
soku pomarańczowym, a zamiast pekanów możemy użyć
orzechów włoskich-
gruszki karamelizowane z dodatkiem
syropu klonowego zamiast
cukru również wspaniale smakują, należy jednak uważać, by nie dusić ich zbyt długo, by
syrop nie skaramelizował się zbyt mocno‚Pozdrawiam!‚A miłośnikom
żurawiny polecam również zeszłoroczne mini-keksy z
żurawiną i
orzechami – klik .‚