Wykonanie
Lubicie suszone owoce? bo ja tak...
Śliwki kalifornijskie można podjadać bez niczego [pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i przyśpieszają spalanie tłuszczów], ale można wykorzystać do różnych potraw..ja na początek zapraszam na mufinki z dodatkiem takich własnie
śliwek..

2 szkl.
mąki1 szkl.
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli150 g suszonych
śliwek1
jajko1
żółtko1 szkl. kwaśnej
śmietany lub
jogurtu6 łyżek rozpuszczonego
masła2 łyżki
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiDodatkowo:2 łyżki
cukru2 łyżki mielonych
orzechówWszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać pokrojone
śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić
ciastem i posypać
cukrem wymieszanym z
orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce.

Śliwki kalifornijskie HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy produktów kwasu
sorbowego (E200), ani dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe.
Śliwki kalifornijskie to naturalny „przyspieszacz” spalania tłuszczów, dzięki
czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dzięki
czemu zapobiegają zaparciom. Hamują też wchłanianie
cukrów i cholesterolu w organizmie. Dodane do porannej owsianki sycą i oczyszczają organizm ze złogów i toksyn.Produkty HELIO Natura szczególnie polecane w kontekście rosnącej częstotliwości alergii i chorób cywilizacyjnych.Walory ZdrowotnePomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit,niska zawartość
sodu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie
krwi,wysoka zawartość błonnika pokarmowego,zawierają potas wspomagający utrzymanie prawidłowego ciśnienia
krwi i funkcjonowania
mięśni,zawierają miedź wspomagającą układ nerwowy, odpornościowy, włosy oraz skórę,zawierają witaminę B2, B6 oraz A wspomagającą m.in. prawidłowe widzenieJedna porcja (25g) zawiera:kcal71 4%
cukry14,9g 17%tłuszcz0,3g <1%kw.tłn.0,04g <1%błonnik2,4g 10%sód0,008g <1%Wartość odżywcza w 100g produktu w porcji 30g produktu %GDA w porcjiWartość energetyczna 1191kJ/ 282kcal 299kJ/ 71kcal 4%
Białko 3,5g 0,9g 2%Węglowodany 59,5g 14,9g 6%
Cukry 59,5g 14,9g 17%Tłuszcz 1,2g 0,3g <1%Kwasy tł. nas. 0,17g 0,04g <1%Błonnik 9,4g 2,4g 10%Sód 0,03g 0,008g <1%Witaminy i składniki mineralne Na 100gWitamina A 15gµgWitamina C 5,6mgWitamina E 0,4mgWitamina B1 0,081mgWitamina B2 0,36mgWitamina B6 0 , 24 mgNiacyna 1,63mgKwas foliowy 4,0µgBetakaroten 925µgPotas 804mgWapń 72mgFosfor 91mgMagnez 36mgŻelazo 1,5mgCynk 0,65mgMiedź 0,42mgMangan 0,2mgJod 1,0µg