ßßß
przepis na 18 babeczek pochodzi od Marty Steward :Cupcakes1 i 3/4 szklanki mąki3/4 łyżki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki sody oczyszczonej170 g masła1 szklanka cukru2/3 szklanki masła orzechowego - ja dałam lekko solone, z kawałkami orzechów3 duże jaja1/2 szklanki kwaśnej śmietany1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowegolukier170 g masła2 szklanki cukru1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowegoCupcakes: wymieszaj w dużej misce suche składniki. W drugiej utrzyj masło z cukrem do momentu aż będzie puszyste. Dodaj masło orzechowe i nada ucieraj. Następnie dodawaj kolejno po 1 jajku ciąge ucierając. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz śmietanę. Teraz na 3 razy suche składniki i nadal miksuj aż się wszystko połączy.Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.Do foremek na muffinki wlej ciasto do wysokości 3/4 foremki. Piecz przez ok 20 min.Lukier: Utrzyj masło aż będzie puchate, dodawaj powoli po pół szklanki cukru pudru. Następnie na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.Gdy babeczki wystygną, umieść lukier w rękawie cukierniczym i udekoruj nim babeczki. Ja dodatkowo posypałam je zmielonym karmelem i wanilią.
Smacznego! ;-)