Wykonanie
Przepis odkopany z bardzo starego zeszytu, polecam. Akurat mamy sezon
śliwkowy.
Składniki:Ciasto:500 g
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia200 g
masła100 g
cukru2
żółtka1
jajko2-3 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżka
kakaoszczypta
solitłuszcz do formyPrzełożenie:2 budynie
waniliowe3 szklanki
mleka3 łyżki
masła2
żółtka (można pominąć)500 g
śliwek, najlepiej węgierekSposób przyrządzenia:1.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać
masło,
cukier,
żółtka,
jajko,
śmietanę i
sól. Energicznie zagnieść ciasto, podzielić na pół, a jedną połówkę jeszcze raz na pół. Do 1 małej części dodać
kakao i zagnieść. schłodzić w lodówce przez 30 minut.2. Budynie ugotować w 3-ch szklankach
mleka. Do gorącego budyniu dodać
masło, wymieszać, lekko przestudzić i wbić
żółtka. Wymieszać.3.
Śliwki podzielić na połówki.4. Większą częścią ciasta wyłożyć na blaszkę, ułożyć
śliwki i zalać
budyniem. 2 mniejsze połówki ciasta (białego i
kakaowego) zetrzeć na pazurkach i posypać wierzch ciasta.5. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 200 st. C.6. Gotowe ciasto można oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!!!