Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 200 gramów
cukier 100 gramów
jajka 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
śmietana 2,5 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
śliwki 500 gramów
budyń waniliowy 2 sztuk
mleko 3 szklanek
masło 3 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
cukier puder według uznaniaWykonanie:Z przesianej
mąki,
masła,
proszku do pieczenia, 100g
cukru,
jajka i 2
żółtek oraz szczypty
soli i
śmietany zagnieść szybko gładkie kruche ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.Budynie ugotować w 3 szklankach
mleka, dodać
masło. Lekko ostudzić i wymieszać z 2
żółtkami. Oczyszczone
śliwki wydrylować.Rozwałkowanym
ciastem wylepić dno dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsmarować
budyń i ułożyć
śliwki. Piec ok. 45 minut w 190 stopniach. Ciepłe ciasto oprószyć
cukrem pudrem.Uwagi:W połowie pieczenia na cieście można rozłożyć równomiernie piane ubita z 4
jajek i zapiec ją.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: