ßßß Cookit - przepis na Krajanka z konfiturą

Krajanka z konfiturą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 50
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 200 gramów
cukier 100 gramów
jajka 2 sztuk
sól 1 szczypta
mąka 300 gramów
marcepan 400 gramów
cukier puder 75 gramów
mleko 3,5 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
konfitura truskawkowa 340 gramów
Wykonanie:
Z przesianej maki, masła, 1 jajka, cukru oraz soli zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na kwadrat 25x25 cm, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i lekko docisnąć. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika od razu pokroić na paski ok. 5 cm szerokości. Oddzielić od siebie i wystudzić.
Pokrojony marcepan zagnieść z cukrem pudrem, dodać jajko, oraz mleko i zagnieść na gładka masę. Przełożyć do szprycy z szeroka końcówka i wyciskać paski na brzegach każdej części kruchego ciasta. Żółtko wymieszać z gęstą śmietaną i posmarować nim paski z marcepanu. Ciasto piec jeszcze 10 minut w 200 stopniach.
Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito i rozłożyć na środku pasków z ciasta. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem każdy pasek ciasta pokroić na 10 równych kawałków. Brzegi ciastek można posypać cukrem kryształem lub drobno posiekanymi migdałami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9913/Krajanka-z-konfitura