Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 200 gramów
cukier 100 gramów
jajka 2 sztuk
sól 1 szczypta
mąka 300 gramówmarcepan 400 gramów
cukier puder 75 gramów
mleko 3,5 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
konfitura truskawkowa 340 gramówWykonanie:Z przesianej
maki,
masła, 1
jajka,
cukru oraz
soli zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkować na kwadrat 25x25 cm, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i lekko docisnąć. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika od razu pokroić na paski ok. 5 cm szerokości. Oddzielić od siebie i wystudzić.Pokrojony marcepan zagnieść z
cukrem pudrem, dodać
jajko, oraz
mleko i zagnieść na gładka masę. Przełożyć do szprycy z szeroka końcówka i wyciskać paski na brzegach każdej części kruchego ciasta.
Żółtko wymieszać z gęstą
śmietaną i posmarować nim paski z marcepanu. Ciasto piec jeszcze 10 minut w 200 stopniach.
Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito i rozłożyć na środku pasków z ciasta. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem każdy pasek ciasta pokroić na 10 równych kawałków. Brzegi
ciastek można posypać
cukrem kryształem lub drobno posiekanymi
migdałami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: