Wykonanie
Miałam piec tartaletki z Lemon
Curd, ale nabrałam ochoty na przygotowanie czegoś swojskiego – Napoleonki. Retro ciasto z mojego dzieciństwa. Do dziś moje ukochane. Nie wiem
czemu sobie to robię, ale wczoraj je przygotowałam – wiedząc, że nie
mogę zjeść ani kawałeczka. Nie mogłam się oprzeć pokusie wypróbowania przepisu z książki „W kuchni babci i wnuczki”. Mam tę książkę już szmat czasu, przeglądałam ją, ale nic do tej
pory z niej nie przygotowałam. Wiedziałam, że kiedy to się stanie – pierwszym przepisem będzie właśnie NapoleonkaA
potem mam zamiar wypróbować więcej retro przepisów
Składniki : na ciasto:2,5 szklanki
mąki,kostka
masła,2
żółtka,0,5 szklanki
śmietany,szczypta
soli,
cukier puder do posypania. na krem:2 szklanki
mleka,szklanka
cukru,szklanka
mąki,4
jajka,2 łyżki
masła,
cukier waniliowy.Wykonanie :Zagnieść szybko ciasto, rozpoczynając od posiekania
masła z
mąką,
potem dodać
żółtka,
sól i
śmietanę. Włożyć do lodówki na 0,5 godziny.Po wyjęciu ciasta z lodówki upiec 2 cienkie placki na dużej blaszce (w temp. 220 st. C po 15 minut).KremUtrzeć
jaja z
cukrem na puszystą masę. Przesianą
mąkę wymieszać z częścią zimnego
mleka, dodać do utartych
jajek, a następnie wlać na wrzące
mleko i gotować stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Na końcu dołozyć
masło, zgasić ogień i jeszcze chwilę mieszać.Ostudzony krem nałożyć
między dwa placki ciasta, równomiernie obciążyć je na godzinę. Następnie po wierzchu posypać
cukrem pudrem i pokroić.