Wykonanie
Przepis na babeczki już dawno powinien zagościć na blogu, bo przecież w Stanach to chyba najpopularniejsze słodkości. I naprawdę wiele
cukierni jest otwieranych tylko z samymi muffinkami, cupcake'ami itd. Bo wariantów i smaków jest nieskończenie wiele. Mój przepis na babeczki zaczerpnęłam z Browneyed Baker z własnym pomysłem na krem lawendowy.Składniki (12 babeczek):1 1/2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru kryształ1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
masła w temp. pokojowej1/2 szklanki
śmietany1
jajko w temp. pokojowej2
żółtka w temp. pokojowejszczypta
solikilka kropel
olejku waniliowegoPiekarnik ustawić na 180 C. Suche składniki wymieszać razem, wsypać do miski. Dodać
masło,
jajko,
żółtka,
śmietanę,
olejek waniliowy i wszystko razem zmiksować mikserem aż do połączenia składników. Brytfankę na mufinki wyłożyć papierowymi foremkami i wlewać do nich ciasto (ok. 2/3 wysokości). Piec ok. 20-24 minut, kiedy bedą lekko złotawe na wierzchu.Krem Lawendowy
2 łyżki
mleka2 łyżeczki lawendy200 g
masła w temp. pokojowej10 łyżek
cukru pudruLawendę zalać gorącym
mlekiem i zaparzać kilka minut.
Masło utrzeć z
cukrem, wlać odcedzone
mleko z lawendy, a lawendę posiekać drobno lub zmielić i dodać do masy. Utrzeć wszystko razem. Przełożyć masę do szprycy i ozdobić upieczone i ostudzone babeczki.