ßßß Cookit - przepis na Waniliowe Babeczki z Lawendową Nutą

Waniliowe Babeczki z Lawendową Nutą

nazwa

Wykonanie

Przepis na babeczki już dawno powinien zagościć na blogu, bo przecież w Stanach to chyba najpopularniejsze słodkości. I naprawdę wiele cukierni jest otwieranych tylko z samymi muffinkami, cupcake'ami itd. Bo wariantów i smaków jest nieskończenie wiele. Mój przepis na babeczki zaczerpnęłam z Browneyed Baker z własnym pomysłem na krem lawendowy.
Składniki (12 babeczek):
1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru kryształ
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła w temp. pokojowej
1/2 szklanki śmietany
1 jajko w temp. pokojowej
2 żółtka w temp. pokojowej
szczypta soli
kilka kropel olejku waniliowego
Piekarnik ustawić na 180 C. Suche składniki wymieszać razem, wsypać do miski. Dodać masło, jajko, żółtka, śmietanę, olejek waniliowy i wszystko razem zmiksować mikserem aż do połączenia składników. Brytfankę na mufinki wyłożyć papierowymi foremkami i wlewać do nich ciasto (ok. 2/3 wysokości). Piec ok. 20-24 minut, kiedy bedą lekko złotawe na wierzchu.
Krem Lawendowy
2 łyżki mleka
2 łyżeczki lawendy
200 g masła w temp. pokojowej
10 łyżek cukru pudru
Lawendę zalać gorącym mlekiem i zaparzać kilka minut. Masło utrzeć z cukrem, wlać odcedzone mleko z lawendy, a lawendę posiekać drobno lub zmielić i dodać do masy. Utrzeć wszystko razem. Przełożyć masę do szprycy i ozdobić upieczone i ostudzone babeczki.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2013/03/waniliowe-babeczki-z-lawendowa-nuta.html