ßßß
165 g ciemnego brązowego cukru280 g mąki185 g zimnego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki ciemnego kakao1/4 łyżeczki soli230 g drobnego cukru3 jajka, roztrzepane185 ml mleka16 małych śliwek(ok 550 g), bez pestek, przekrojonych na półPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 25 cm.Brązowy cukier umieszczamy w misce razem z 30 g mąki i mieszamy. Dodajemy 3 łyżki zimnego masła(resztę pozostawiamy w temperaturze pokojowej) i za pomocą palców mieszamy aż do uzyskania kruszonki.Pozostałą mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Drobny cukier i miękkie masło umieszczamy w misce i ucieramy do białości. Dodajemy jajka i dobrze ubijamy.Dodajemy połowę mącznej mikstury i połowę mleka i dokładnie mieszamy. Po czym dodajemy resztę mąki i mleka i również dobrze mieszamy.Ciasto wykładamy do tortownicy i układamy na nim połówki śliwek przekrojoną częścią do dołu. Posypujemy mieszanką z brązowego cukru i pieczemy 50-60 minut.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce. Można podawać z lodami lub śmietanką.