ßßß
‚Nie, dziad do obrazu nie przemówił ;) ale pewna męska jednostka* ugotowała w miniony weekend zupę!!! I to dosyć oryginalną na dodatek (nie z żadnej torebki na ten przykład ;)). A wszystko to za sprawą Noblevy (i Jej męża;)) oraz za sprawą tego wpisu – klik .*to ulubione powiedzenie mojej ulubionej Kuzynki, które pozwalam sobie tutaj zacytować ;)Gdy przeczytałam mężowi (a raczej przetłumaczyłam ;)) wpis Noblevy, nie sądziłam, że zaproponuje on sam, z własnej nieprzymuszonej woli ;) podobny ‘eksperyment’. Choć często pomaga mi w kuchni, to właśnie na ‘pomocy’ się zawsze kończy, a nie na samodzielnym gotowaniu (niestety potrafi on jednynie ugotować makaron, zrobić jejecznicę / jajka sadzone oraz kanapki oraz – okazjonalnie - ratatouille ;)). Poczyniłam więc odpowiednie zakupy i – szczerze mówiąc – dosyć sceptycznie podchodziłam do tego pomysłu. Jak się jednak okazało – całkiem niepotrzebnie! Nie dość bowiem, że na kolację była pyszna zupa, to jeszcze (a może przede wszystkim…) mąż stwierdził, iż chętny jest na kolejne takie wspólne pichcenie* co weekend (!!!). Odpukuję więc w niemalowane mając nadzieję, że może faktycznie cuda się czasami zdarzają? ;)*mój udział w kucharzeniu ograniczył się do czytania przepisu (ze względów ‘językowych’ ;))Po bardziej szczegółowy opis zapraszam Was (i Waszych mężów ;)) do Noblevy – klik, a poniżej ‘uproszczona’ wersja przepisu :‚
i nawet kilka weekendowych promieni słońca na zdjęciu :)Zupa z dyni Butternut i słodkich ziemniaków(przepis autorstwa Georgii Vance – zupa wygrała konkurs zup BBC Good Food w 1997r.)1 łyżka oliwy z oliwek (u nas 2 )1 średnia cebula2 ząbki czosnkupo 1 łyżce kminu i ziaren kolendry2 łyżki ziaren sezamu, lekko podprażonych (zapomniałam, podałam więc zupę z gomasio)1 cm startego korzenia imbiru1 zielone chili, pozbawione pestek, posiekaneotarta skórka i sok z jednej limonki1 łyżeczka lejącego się miodu (u nas nieco więcej)340 g słodkich ziemniaków340 g dyni Butternut (u nas Buttercup)1.2 l wywaru z kurczaka (u nas warzywny)400 g puszka ciecierzycysól i pieprzdo przybrania zielona kolendraZiarna kolendry i kminu podprażyć na suchej patelni, zmielić lub rozetrzeć w moździerzu.Podprażyć sezam. Posiekać cebulę i zmiażdżyć czosnek. Posiekać papryczkę chili (u nas bez pestek, by było mniej ostro). Bataty i dynię obrać i pokroić w małą kostkę.W dużym garnku podgrzać oliwę na niewielkim ogniu, dodać cebulę i czosnek, przykryć i dusić przez około 10 min na bardzo małym ogniu (cebula ma zmięknąć, nie zrumienić się). Dodać kmin, kolendrę, sezam, imbir, chili, skórkę z limonki i miód, mieszać przez 30 sekund. Dodać warzywa, sok z połówki limonki i wywar.Przykryć i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać ciecierzycę, przykryć i gotować jeszcze ok. 10 min. Dodać sok z drugiej połówki limonki (u nas nieco mniej), zmiksować zupę i ewentualnie doprawić do smaku (u nas : więcej miodu + odrobina soli i pieprzu).Jak pisze Nobleva – w tej zupie ważny jest balans: pikantne, słodkie, słone i kwaśne. Doprawienie więc może oznaczać nie tylko dodanie soli lub pieprzu, ale także ewentualnie miodu.Moja porcja była oczywiście podana z duuużą ilością świeżej kolendry :)‚A w przygotowaniu zupy uczestniczył też mój nowy kuchenny pomocnik (i jest to jedyny czerwony akcent na blogu na Walentynki ;)) :‚
‚zdjęcie mocno wieczorne, nie do końca więc niestety oddaje rzeczywisty kolor…(limitowana edycja, 250W, prawdziwe Ferrari w kuchni ;))‚‚Pozdrawiam serdecznie!I przypominam o zbliżającym się, Czekoladowym Weekendzie! :)