ßßß
Pikantne polędwiczki dzięki ostrości papryczki, a jednocześnie orzeźwiające dzięki limonce, to wszystko dosłodzone miodem... Naprawdę wyśmienite. Polecam :)

Składniki :- polędwiczka wieprzowa- młode ziemniaki- papryczka chili ( całą)- czosnek 3 ząbki- limonka- miód 4 łyżeczki- kolendra suszona około 20 ziarenek- zioła prowansalskie 2 łyżeczka- czosnek granulowany 2 łyżeczki- ostra papryka 2 łyżeczki- tymianek 2 łyżeczki- oliwa- sól, pieprz
Przygotowanie :1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około palca i lekko solimy i pieprzymy.2. Ziemniaczki myjemy dokładnie i kroimy w ćwiartki.3. Papryczkę siekamy ( bez pestek) bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do moździerza, dodajemy sok z limonki, miód oraz 10 ziarnek kolendry i rozgniatamy.4. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie i wlewamy marynatę na polędwiczki. Dobrze wmasowujemy w mięso. Dodajemy około 1 łyżki oliwy i nadal dobrze wmasowujemy. Odkładamy do lodówki na około 30 minut.5. Ziemniaki wkładamy do miski, posypujemy papryką ostrą, tymiankiem, czosnkiem granulowanym, solą, dodajemy około 1-2 łyżek oleju, dokładnie mieszamy.6. Ziemniaki wykładamy na blachę, pozostawiając miejsce na polędwiczki, odgradzamy "progiem" z folii aluminiowej.7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10 minut.8. Blachę wyjmujemy, nakładamy polędwiczki i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut.