ßßß
Jesień przyniosła nowe inspiracjeDzisiaj czas na dynie pieczoną z sezamem na szpinakiem. Pysznie, lekko i jesiennie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.Składniki:1 kg dyni,2 garście szpinaku,imbir (ok. 3 cm kawałek),2-3 łyżki sezamu,oliwa,łyżka jasnego octu winnego,łyżka miodu,mielone chili,kmin rzymski,sól, pieprz.Wykonanie:Imbir należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ i pokroić w kostkę. Skropić oliwą i octem winnym, a następnie posypać imbirem, łyżką kminu. Wszystko starannie wymieszaj i przełóż na blachę.Dynię należy piec ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.W tym czasie upraż sezam na suchej patelni, szpinak umyj i osusz.Rozpuść szczyptę soli w occie winnym, dodaj miód i pieprz, wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja.Połącz szpinak z pieczoną dynią, polej całość sosem i posyp szpinakiem.zdjęcie w nagłówku: flickr/avlxyz/