Wykonanie

Jesień przyniosła nowe inspiracjeDzisiaj czas na
dynie pieczoną z
sezamem na
szpinakiem. Pysznie, lekko i jesiennie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.Składniki:1 kg dyni,2 garście
szpinaku,
imbir (ok. 3 cm kawałek),2-3 łyżki
sezamu,
oliwa,łyżka jasnego
octu winnego,łyżka
miodu,mielone
chili,
kmin rzymski,
sól,
pieprz.Wykonanie:
Imbir należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ i pokroić w kostkę. Skropić
oliwą i
octem winnym, a następnie posypać
imbirem, łyżką
kminu. Wszystko starannie wymieszaj i przełóż na blachę.
Dynię należy piec ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.W tym czasie upraż
sezam na suchej patelni,
szpinak umyj i osusz.Rozpuść szczyptę
soli w occie winnym, dodaj
miód i
pieprz, wlej 3 łyżki
oliwy i wymieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja.Połącz
szpinak z pieczoną
dynią, polej całość sosem i posyp
szpinakiem.zdjęcie w nagłówku: flickr/avlxyz/