Wykonanie

Na ostatnie wrześniowe grillowanie (pogoda na szczęście w minione dwa weekendy była idealna!) przygotowałam
sałatkę ziemniaczaną, która zazwyczaj cieszy się sporą popularnością. Tym razem zrobiona została odrobinę inaczej, inspirowana przepisem z sierpniowego numeru ‚Jamie Magazine’ (oryginał pochodzi z książki ‘Cairo Kitchen Cookbook’ Suzanne Zeidy, która już trafiła do mojej amazonowej poczekalni.. .). Jest to szybka i banalnie prosta receptura, której clou jest uzależniający, aromatyczny sos (można przygotować go na dwa sposoby). Poniżej nieco zmodyfikowany oryginał, a dodatkowe uwagi pod przepisem (na prośbę Mopsa dołączy on do tegorocznej kolekcji psiankowej – klik ;)).

500 g małych
ziemniaków2 łyżki
koncentratu pomidorowego3 łyżki
oliwysok z 1
cytryny lub 2
limonekok. ¼ – ½ łyżeczki
chilli w proszku (w oryginale 1 ł.)ok. ½ – ¾ łyżeczki mielonego kuminu2-3 ząbki
czosnku2-3
cebule dymki, drobno pokrojonegarść świeżej
kolendry, posiekanej
sól,
pieprzopcjonalnie – otarta skórka z ½
cytryny /
limonkiZiemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, lekko przestudzić, a następnie pokroić na ćwiartki / ósemki.W miseczce dokładnie wymieszać
koncentrat pomidorowy,
oliwę,
sok z cytryny /
limonki,
przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek, posolić / doprawić do smaku, a następnie wymieszać sos z
ziemniakami, posiekaną
cebulą dymką oraz
kolendrą. Pozostawić do ‘przegryzienia’.

Uwagi :- w oryginale zamiast kuminu używa się ½ łyżeczki mielonego
ziela angielskiego, ja jednak zdecydowanie wolę tutaj kumin; można też dodać tu np. odrobinę mielonej
kolendry czy
imbiru- koncentrat można też wcześniej chwilę gotować z dodatkiem przypraw – podobnie przygotowują tego typu sałatki moi uczniowie…(koncentrat polecam ze słoiczka…)- w oryginale dodaje się tutaj sok z 2
cytryn, jednak dla mnie to zdecydowanie za dużo- jeśli nie lubicie świeżej
kolendry, możecie ewentualnie zastąpić ją
natką pietruszki (ale to już oczywiście nie to samo… ;))‚Pozdrawiam serdecznie!‚