ßßß
*Lubię jesień (wiem, wiem, powtarzam się ;) ).Tę słoneczną, pogodną, z całą swoją paletą barw. Wrzesień i październik to magiczne miesiące. Pod warunkiem rzecz jasna że aura nam dopisuje.*
*Lubię jesienne spacery. Drzewa stroją się w kolorowe szaty, niczym dama na ostatni bal sezonu ;) a słoneczniki łapczywie chwytają ostatnie promienie słońca.*
*Podczas cotygodniowych wizyt na farmie kupuję (oprócz jabłek, gruszek i dyń …) spore ilości cukinii, wszak już za niedługo sezon na nią dobiegnie końca. Gotuję więc cukiniowe zupy, smażę warzywne placuszki, przygotowuję wytrawne tarty oraz ‘serniki’ . I piekę jesienne ciasto – z orzechami, czekoladą i cukinią właśnie.*
*Rok temu piekłam ciasto z cukinią i migdałami z przepisu zamieszczonego w jednym z tutejszych czasopism. Tym razem spodobał mi się przepis z duńskiego czasopisma ‘Mad’ . Ciasto wyjątkowo przypadło nam do gustu (po kilku niewielkich modyfikacjach) i jest zdecydowanie naszym aktualnym cukiniowym faworytem :)*
*Jak w większości tego typu ciast z dodatkiem warzyw, smak cukinii jest naprawdę niewyczuwalny (tak jak marchewka w tym np. tradycyjnym szwajcarskim wypieku – klik), jej dodatek wpływa bowiem (bardzo pozytywnie z resztą ;) ) na samą strukturę ciasta, a nie na jego smak. Warto jest dodać nieco cynamonu (lub wanilii) oraz otartej skórki z cytryny (lub pomarańczy), by ciasto nie było mdłe. Chlust rumu lub amaretto również dobrze mu zrobi ;)*
uwaga! pozwalamy ciastu wystygnąć!krojone bowiem na gorąco wygląda tak jak na powyższym zdjęciu ;)*Ciasto z cukinią, orzechami i czekoladą na keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm230 g cukinii125 g miękkiego masła (użyłam tłuszczu roślinnego)160 g cukru (u mnie jasny trzcinowy)*3 jajka80 -100 g jogurtu (użyłam owczego)2 łyżki rumu lub amaretto (lub dwie dodatkowe łyżki jogurtu)250 g mąki1 3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaotarta skórka z 1 cytryny (lub pomarańczy)1 łyżeczka cynamonu (lub ziarenka z 1 laski wanilii)50 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich75 g orzechów włoskich75 g gorzkiej czekolady*więcej jeśli lubicie mocno słodkie ciasta*Piekarnik rozgrzać do 180°.Cukinię omyć, osuszyć i zetrzeć (ścieram na małych otworach), odcisnąć nadmiar soku . Orzechy zrumienić na suchej patelni. Posiekać czekoladę i orzechy.Masło utrzeć z cukrem na kremową masę, a następnie dodawać po jednym jajku dalej ucierając (na koniec dodać cynamon / wanilię i otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy). Dodać rum / amaretto a następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem oraz zmielone orzechy, na przemian z jogurtem. Na koniec dodać startą cukinię, posiekane orzechy i czekoladę, wymieszać, wlać masę no natłuszczonej i oprószonej mąką (lub wyłożonej papierem) formy i piec ok. 50 – 55 minut. Pozostawić ciasto na chwilę w wyłączonym piekarniku (drzwiczki lekko uchylone) a następnie studzić na kratce.*
*