Wykonanie

*Festiwal Dyni dobiega już końca. Na Waszych blogach widziałam mnóstwo ciekawych przepisów, choć nie wszędzie jeszcze udało mi się dotrzeć (do końca tygodnia powinnam jednak to nadrobić ;) ).Tradycyjnie już na koniec Festiwalu pojawia się u mnie jakiś słodki wypiek. Większość przepisów na
dyniowe słodkości to przepisy z dodatkiem
dyniowego puree. Ja zaś zdecydowanie wolę te ciasta, gdzie dodaje się surową, startą
dynię .Rok temu na bazie
marchewkowego wymyśliłam sobie
dyniowo-
czekoladowe ciasto, w tym roku zaś zmodyfikowałam przepis, który od września jest u nas (i z tego co wiem – nie tylko u nas ;) ) prawdziwym
hitem – ciasto
cukiniowe, o którym wspominałam Wam całkiem niedawno.*

*Jako że
dynia wyjątkowo dobrze czuje się w
pomarańczowo-korzennym towarzystwie, do ciasta dodałam otartą i kandyzowaną skórkę z
pomarańczy oraz spory chlust
Grand Marnier ;) Lekko tylko zmieniłam proporcje ciasta, a dla dodatkowego, lekko
orzechowego smaku dodałam również
mąkę orkiszową .Mimo iż tegoroczny Festiwal Dyni dobiegł już końca, nie oznacza on oczywiście końca przepisów z
dynią w roli głównej. Mam więc nadzieję, że nie macie jeszcze dyni dosyć, z całą pewnością bowiem regularnie będzie ona nadal pojawiać się na blogu ;)*

Ciasto
dyniowo-
pomarańczowe na keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm200 g miąższu dyni125 g miękkiego
masła (użyłam
tłuszczu roślinnego)160 g
cukru (u mnie jasny trzcinowy)*3
jajka80 g
jogurtu (użyłam owczego)50 ml (ok. 4 łyżki)
Grand Marnier (lub
soku pomarańczowego)220 g
mąki (u mnie pół na pół pszenna z jasną orkiszową)1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sodyotarta skórka z 1
pomarańczy1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki ‘kwiatu’ muszkatołowca50 g bardzo drobno zmielonych
orzechów włoskich75 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej**75 g
orzechów włoskich75 g
gorzkiej czekolady*****więcej jeśli lubicie mocno słodkie ciasta**jeśli nie lubicie skórki kandyzowanej, można dodać więcej otartej skórki z
pomarańczy***w wersji bardziej bakaliowej
czekoladę możemy zastąpić posiekanymi
daktylami lub
rodzynkami*Piekarnik rozgrzać do 180°.Miąższ dyni zetrzeć na tarce (ścieram na małych otworach), odcisnąć nadmiar soku.
Orzechy lekko zrumienić na suchej patelni. Posiekać
czekoladę,
orzechy i skórkę kandyzowaną (skórkę siekam bardzo drobno).
Mąkę wymieszać z proszkiem,
sodą i
przyprawami.
Masło utrzeć z
cukrem na kremową masę, a następnie dodawać po jednym
jajku dalej ucierając. Dodać otartą skórkę z
pomarańczy,
Grand Marnier lub
sok pomarańczowy, wymieszać, a następnie dodawać partiami
mąkę na przemian z
jogurtem. Na koniec dodać
dynię,
orzechy,
czekoladę, skórkę kandyzowaną i raz jeszcze wymieszać. Wlać masę no natłuszczonej i oprószonej
mąką (lub wyłożonej papierem) formy i piec ok. 50 – 55 minut (w mniejszych foremkach pieczemy ciasto krócej). Pozostawić ciasto na chwilę w wyłączonym piekarniku (drzwiczki lekko uchylone) a następnie studzić na kratce.*

*Tym razem ciasto upiekłam w małych ‚prezentowych’ ;) keksówkach oraz w mniejszych, ‘babkowych’ foremkach (tak jak wspomniałam w przepisie – pamiętajmy iż używając mniejszych foremek pieczemy ciasto krócej).Smacznego!** * *Już teraz dziękuję Wam wszystkim za udział w naszym tegorocznym wspólnym dyniowaniu i proszę o przesyłanie ostatnich linków do Waszych przepisów. Mam nadzieję, że pod koniec tygodnia uda mi się zakończyć i umieścić tutaj podsumowanie Festiwalu.*Pozdrawiam serdecznie !*