ßßß

Ciasto dyniowe można przygotować z dowolną dynią, ja używałam zwykłej (taka wielka, żebrowana i pomarańczowa :-) ), jak również dyni Hokkaido.Zapraszam!Składniki:220 g mąki270 g dyni startej na grubych oczkach160 g cukru125 g masła3 jajka80 g jogurtu naturalnego50 ml soku pomarańczowegoskórka otarta z 1 pomarańczy (na małych oczkach)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka przyprawy do piernika1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej100 g gorzkiej czekolady3 figi (opcjonalnie)Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, jogurt i sok pomarańczowy. Następnie dodajemy wszystkie sypkie składniki, ciągle ucierając.Na koniec dodajemy dynię i czekoladę posiekaną w drobne kawałki.Jeśli macie ochotę, na wierzchu ciasta ułóżcie figi
Ciasto przelewamy do foremki na tartę, na wierzchu układamy cienko pokrojone figi.Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 st.
Smacznego!