Wykonanie
Dzień dobry!Przedstawiam Wam moje ulubione jesienne ciasto z
dynią i
czekoladą oraz z nutką
pomarańczy.Bardzo smaczne, rozpływające się w ustach, a
czekolada idealnie komponuje się ze smakiem dyni, nic tylko przygotować składniki i piec, od razu z podwójnej porcji! ;-)


Ciasto
dyniowe można przygotować z dowolną
dynią, ja używałam zwykłej (taka wielka, żebrowana i pomarańczowa :-) ), jak również dyni Hokkaido.Zapraszam!Składniki:220 g
mąki270 g dyni startej na grubych oczkach160 g
cukru125 g
masła3
jajka80 g
jogurtu naturalnego50 ml
soku pomarańczowegoskórka otarta z 1
pomarańczy (na małych oczkach)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej100 g
gorzkiej czekolady3
figi (opcjonalnie)Wykonanie:
Masło ucieramy z
cukrem, dodajemy
jajka,
jogurt i
sok pomarańczowy. Następnie dodajemy wszystkie sypkie składniki, ciągle ucierając.Na koniec dodajemy
dynię i
czekoladę posiekaną w drobne kawałki.Jeśli macie ochotę, na wierzchu ciasta ułóżcie
figi
Ciasto przelewamy do foremki na tartę, na wierzchu układamy cienko pokrojone
figi.Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 st.

Smacznego!