ßßß
Składniki (na keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm):230 g cukinii125 g miękkiego masła160 g cukru (u mnie trzcinowy, dałam 175 g)*3 jajka110 -120 g jogurtu (dałam kefir)2 łyżki rumu lub amaretto (lub dwie dodatkowe łyżki jogurtu, ja dałam rum)250 g mąki pszennej razowej1 3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaotarta skórka z 1 cytryny (lub pomarańczy)1 łyżeczka cynamonu (lub ziarenka z 1 laski wanilii)50 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich75 g orzechów włoskich75 g gorzkiej czekolady*więcej jeśli lubicie mocno słodkie ciasta*
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180°.Cukinię omyć, osuszyć i zetrzeć (ścieram na małych otworach), odcisnąć nadmiar soku . Orzechy zrumienić na suchej patelni. Posiekać czekoladę i orzechy.Masło utrzeć z cukrem na kremową masę, a następnie dodawać po jednym jajku dalej ucierając (na koniec dodać cynamon / wanilię i otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy). Dodać rum / amaretto a następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem oraz zmielone orzechy, na przemian z jogurtem. Na koniec dodać startą cukinię, posiekane orzechy i czekoladę, wymieszać, wlać masę no natłuszczonej i oprószonej mąką (lub wyłożonej papierem) formy i piec ok. 50 – 55 minut. Pozostawić ciasto na chwilę w wyłączonym piekarniku (drzwiczki lekko uchylone) a następnie studzić na kratce.
/wydrukuj przepis/