Wykonanie
Trochę nakłamałam przy tym cieście. No może nie tyle nakłamałam, co nie do końca mówiłam prawdę. Ciasto robiłam jak nikogo nie było w domu.
Potem dokładnie posprzątałam, schowałam wydrukowany przepis i pokroiłam ciasto na kawałki. Na pytanie co to za ciasto, odpowiedziałam "Z
czekoladą i
orzechami". Są? Są, więc nie
kłamałam. A że nie wspomniałam o cukinii? No cóż. Wiedziałam, że jeśli tylko
powiem o tym składniku, nikt z domowników nawet nie spróbuje ciasta. A tak? "I jak, smakowało?" "Bardzo dobre".No i teraz cała tajemnica przestała być tajemnicą :) Przepis podejrzany u Beatki, zmieniłam tylko
mąkę.

Składniki (na keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm):230 g
cukinii125 g miękkiego
masła160 g
cukru (u mnie trzcinowy, dałam 175 g)*3
jajka110 -120 g
jogurtu (dałam
kefir)2 łyżki
rumu lub
amaretto (lub dwie dodatkowe łyżki
jogurtu, ja dałam
rum)250 g
mąki pszennej razowej1 3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaotarta skórka z 1
cytryny (lub
pomarańczy)1 łyżeczka
cynamonu (lub ziarenka z 1
laski wanilii)50 g bardzo drobno zmielonych
orzechów włoskich75 g
orzechów włoskich75 g
gorzkiej czekolady*więcej jeśli lubicie mocno słodkie ciasta*

Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180°.
Cukinię omyć, osuszyć i zetrzeć (ścieram na małych otworach), odcisnąć nadmiar soku .
Orzechy zrumienić na suchej patelni. Posiekać
czekoladę i
orzechy.
Masło utrzeć z
cukrem na kremową masę, a następnie dodawać po jednym
jajku dalej ucierając (na koniec dodać
cynamon /
wanilię i otartą
skórkę z cytryny lub
pomarańczy). Dodać
rum /
amaretto a następnie dodawać partiami
mąkę wymieszaną z proszkiem oraz zmielone
orzechy, na przemian z
jogurtem. Na koniec dodać startą
cukinię, posiekane
orzechy i
czekoladę, wymieszać, wlać masę no natłuszczonej i oprószonej
mąką (lub wyłożonej papierem) formy i piec ok. 50 – 55 minut. Pozostawić ciasto na chwilę w wyłączonym piekarniku (drzwiczki lekko uchylone) a następnie studzić na kratce.

/wydrukuj przepis/