Wykonanie
Klęska urodzaju? Za dużo
cukinii w ogródku? Dla moich znajomych i rodziny to żaden problem. Na przestrzeni dwóch dni zostałyśmy obdarowane, blisko 10 kg
cukinii. Prezenty zostały docenione i szybko trafiły na stół. O to pierwszy z przepisów tegorocznego
cukiniowego cyklu.Efekt za każdym razem robi wrażenie na gościach - bo jak to ciasto z cukinii? A tymczasem ciasto jest smaczne i proste do przygotowania. Gotowe ciasto można podawać z
syropem klonowym.
Składniki3
jajka¾ szklanki
cukru200 g roztopionego
masła500 g
cukinii500 g
mąki150 g
orzechów włoskich1 płaska łyżeczka
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonuZetrzeć
cukinie na dużych oczkach, odsączyć z nadmiaru
wody. Rozbić
jajka i wrzycić je do misku. Dosypać
cukru. Wymieszać do otrzymania kremowej masy. Powoli dodać roztopione
masło i
cukinię. W drugiej misce wymieszać
mąkę z posiekanymi
orzechami włoskimi,
solą,
proszkiem do pieczenia oraz
cynamonem. Suche składniki, powoli stopniowo, dodawać do mokrych, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy.Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
SMACZNEGO!