Wykonanie
W związku z tym, że w moim domu wczoraj pojawiła się ogromna ilość pysznych słodkich
jabłek, nie mogłam nie upiec szarlotki. Długo się zastanawiałam jaką zrobić i zdecydowałam się na szarlotkę odwracaną. Lubię taką formę ciast, ponieważ
owoce nie opadają na dno, raczej nie ma szans na zakalec a w dodatku uwielbiam
jabłka w karmelu. Połączone z
orzechowym ciastem tworzą wspaniałą całość, której nie sposób się oprzeć- cała szarlotka zniknęła na jednym posiedzeniu.*tortownica 21 cmSkładniki: na ciasto:170 g
mąki100 g
masła50 g
orzechów włoskich30 g
mąki kukurydzianej120 g
cukru3
jajkałyżka
przyprawy do szarlotki (lub łyżeczka
cynamonu)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solidodatkowo:3-4
jabłka120 g
cukrułyżka
masłaMąkę wymieszać z
mąką kukurydzianą,
przyprawą,
solą i
proszkiem do pieczenia. Przesiać.
Orzechy bardzo drobno pokroić i dodać do
mąki.
Masło utrzeć z
cukrem a następnie ucierając dodawać po jednym
jajku. Dodać zmieszane
mąki z
orzechami i krótko zmiksować. Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka pokroić w plasterki. W rondelku rozpuścić
masło. Pędzelkiem posmarować dno foremki (papier). Na reszcie
masła poddusić
jabłka. Dodatkowy
cukier umieścić w rondelku i mieszając ugotować ciemnobrązowy karmel. Przełożyć do na dno blaszki. Na nim ułożyć
jabłka. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z blaszki i odwrócić do góry dnem.
źródło przepisu- magazyn Gotuj krok po kroku z moimi małymi zmianami