Wykonanie
Przepis pochodzi z miesięcznika „Kuchnia” 10/2009

Składniki :2 1/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczka
soli10 dag miekkiego
masła + 2 łyżki
masła stopionego i ostudzonego1 szklanka
cukru2 duże
jajka3 dojrzałe
banany rozgniecione na papkę2/3 szklanki
jogurtu pełnomlecznegoziarenka z 1/2
laski wanilii10 dag grubo pokrojonej
gorzkiej czkolady (min 70%)10 dag
orzechów włoskich -uprażonych i grubo pokrojonych1/2 łyżeczki
cynamonuWykonanie :Rozgrzewamy piekarnik do 190 st C. Kwadratową formę o
boku 20 cm smarujemy
masłem. Mieszamy
mąkę z
sodą i
solą. Ucieramy 10 dag
masła z 3/4 szklanki
cukru. Gdy masa będzie puszysta, kolejno wbijamy
jajka – drugie dopiero wtedy, kiedy pierwsze połączy się z masą. Dodajemy
banany,
jogurt i
wanilię, ucieramy chwilę. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wsypujemy
mąkę, miksując aż powstanie gładkie ciasto.Mieszamy
czekoladę z orzechami,
cynamonem, stopionym
masłem oraz pozostałym
cukrem. Połowę
bananowego ciasta rozsmarowujemy w formie, pokrywamy masą
orzechową, na wierzch rozkładamy resztę ciasta
bananowego. Ja na samą górę dodalam odrobinę
cukru trzcinowego.Pieczemy 40 min. Studzimy w formie przez 30 minut, wyjmujemy i studzimy do końca.
