ßßß
Składniki :2 1/4 szklanki mąki1 łyżeczka sody1/2 łyżeczka soli10 dag miekkiego masła + 2 łyżki masła stopionego i ostudzonego1 szklanka cukru2 duże jajka3 dojrzałe banany rozgniecione na papkę2/3 szklanki jogurtu pełnomlecznegoziarenka z 1/2 laski wanilii10 dag grubo pokrojonej gorzkiej czkolady (min 70%)10 dag orzechów włoskich -uprażonych i grubo pokrojonych1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie :Rozgrzewamy piekarnik do 190 st C. Kwadratową formę o boku 20 cm smarujemy masłem. Mieszamy mąkę z sodą i solą. Ucieramy 10 dag masła z 3/4 szklanki cukru. Gdy masa będzie puszysta, kolejno wbijamy jajka – drugie dopiero wtedy, kiedy pierwsze połączy się z masą. Dodajemy banany, jogurt i wanilię, ucieramy chwilę. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wsypujemy mąkę, miksując aż powstanie gładkie ciasto.Mieszamy czekoladę z orzechami, cynamonem, stopionym masłem oraz pozostałym cukrem. Połowę bananowego ciasta rozsmarowujemy w formie, pokrywamy masą orzechową, na wierzch rozkładamy resztę ciasta bananowego. Ja na samą górę dodalam odrobinę cukru trzcinowego.Pieczemy 40 min. Studzimy w formie przez 30 minut, wyjmujemy i studzimy do końca.