Wykonanie
Pierwszy raz
jadłam brownie mniej więcej w 1998 roku. To już trochę lat minęło, a ja nie wyobrażam sobie lepszego
czekoladowego ciasta. Robię brownie w różnych wersjach i wariacjach, a szczególnie ukochałam sobie połączenie brownie i sernika. Czasami robię sernikobrownie z
owocami, ale w październiku, gdy nastał czas dyni, preferuję wersję ze
słonecznie żółtą warstwą masy
serowe - sernikobrownie z
dynią .
Gdy piszę tego posta, za oknem świeci cudowne słońce. Wdziera się bezczelnie przez szyby i cudownie grzeje. W ogrodzie mam rewolucję, nasz piękny trawnik powoli przeobraża się w błotnistą ścieżkę. Czasem trzeba coś zepsuć, żeby poprawić, prawda? No to w tamtym kierunku nie patrzę, słucham energetycznych dźwięków i piekę sernikobrownie. To już trzeci raz w ciągu ostatnich dni!Słyszeliście "Heartbeat" Nne? faaajna energia! koniecznie włączcie czytając dalej posta ;)A wy jak dostarczacie sobie energii? Czerpiecie z
kawy, czy muzyki? Ja nie muszę pić
kawy, ot, tak już mam.
Kawa to raczej dla przyjemności i łasuchowania, a energii dostarcza mi dobra muzyka,
czekolada i fajne smaki w kuchni. To sernikobrownie z
dynią jest napraaawdę fajne. Upieczcie je w październiku, albo na Halloween ;)
Sernikobrownie z
dyniąMocno
czekoladowe, wilgotne brownie z pyszną warstwą
dyniowego sernika to idealne ciasto na jesień i zimę. Jeśli zrobisz więcej
pure z dyni, zrób z niego wyśmienitą zupę
dyniową na
mleku kokosowym .200g
gorzkiej czekolady200g
masła250g
cukru5
jajek100g
mąki50g wyłuskanych
orzechów włoskich250 kremowego seta
twarogowego (u mnie Piątnica do serników)150g musu z pieczonej dyni*100h
cukru1 łyżeczka
cynamonuRozgrzej piekarnik do 180°C. Blaszkę ok 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.Rozpuść
czekoladę z
masłem - ja to robię w mikrofali 3 x 30s, ale można też w kąpieli
wodnej - i dokładnie razem wymieszaj.Utrzyj
jaja z
cukrem na puch. Dodaj rozpuszczoną
czekoladę i wsypuj
mąkę po łyżce, cały czas delikatnie mieszając.Przełóż 2/3 czekoladowej masy na dno blachy i posyp połamanymi na dość spore kawałki
orzechami.Zmiksuj razem
ser, mus
dyniowy,
cikier i
dynamon. Wylej masę
serową na warstwę
czekoladową. Na wierzch wyłóż łyżką pozostałą część masy czekoladowej Piecz ok 40 minut minut (góra+podwójny dół) - sprawdź patyczkiem, czy ciasto się już nie klei. Odstaw na noc do wystudzenia i krój następnego dnia. Bon apetit :)* mus z dyni: pokrój
dynię w kostkę, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, a następnie zmiksuj