Wykonanie
W tym Nowym Roku, życzę Wszystkim dużo zdrowia, szczęścia, radości, zadowolenia z życia, spełnienia marzeń, i dużo wyzwań, żeby ten Nowy Rok był pełen niesamowitych wrażeń...Wróciliśmy z Irlandii 31 grudnia, więc już od samego początku wiedzieliśmy, że Noc Sylwestrową spędzimy w
domku przed TV. Mimo to, że byliśmy sami postanowiłam coś dla Nas przygotować na ten wieczór... I tak powstały paszteciki ze
szpinakiem,
serem żółtym i
parówki zawijane w
ciasto francuskie, Koreczki z
Łososiem, a także Pyszna Szarlotka,
Biszkopt z
Jabłkami i Ciasto
Czekoladowo -
Cynamonowe . Przepis na to ciasto znalazłam w styczniowej gazecie "Moje Smaki Życia"...Zapraszam
- 2 tabliczki
gorzkiej czekolady- 1 kostka
masła- niepełna szklanka
cukru- 3
jaja- 2-3 łyżki
mąki- 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu- piekarnik rozgrzać do temp. 190 st.-
masło rozpuścić w rondelku- dodać połamaną na kawałki
czekoladę - całość rozpuścić, ale nie zagotować, ostudzić-
jaja zmiksować z
cukrem na gładką masę- powoli dodawać masę jajeczną do rozpuszczonej
czekolady - całość zmiksować-
mąkę wymieszać z
cynamonem- powoli wsypywać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać- formę wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć formy silikonowej (posmarowałam odrobiną
oliwy, wtedy bardzo łatwo wyciągnąć)- piec w temp. 190 st. około 30 min. (nie sprawdzać patyczkiem, bo ciasto ma być wilgotne w środku i zawsze oblepi patyczek)
Najlepiej podawać z
bitą śmietanę lub gałką
lodów.Idealne do
kawy ( w super kubku Jamie Oliver) na dobry początek dnia...Smacznego.