Wykonanie
Jadłam różne brownie, ale to jest moim numerem jeden. Łatwe, szybkie, mocno
czekoladowe, wilgotne i gliniaste. Można upiec je z dodatkami w postaci
owoców, robiłam z
malinami i
truskawkami, z
solą, albo
orzechami czy
migdałami. Tutaj przedstawię Wam przepis na czyste klasyczne brownie, bez żadnych dodatków. Na fotografiach zobaczycie dwa małe kawałki, ale przepis jest na blachę średnicy 21 cm.Jest to idealne ciasto do upieczenia, gdy potrzebujemy coś słodkiego "na zaraz", na niespodziewanych gości, potrzebuje ono w piekarniku tylko 12 minut!
Składniki na blachę 21 cm:3
jajatrochę ponad pół szklanki
cukrutrochę mniej jak pół szklanki
mąki100 g
czekolady gorzkiej3/4
masłaMasło i
czekoladę (koniecznie oba składniki) wrzucamy do miski szklanej lub metalowej i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. W tym czasie ubijamy
jaja z
cukrem, następnie dodajemy
mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Roztopione
masło i
czekoladę odstawiamy by masa przestygła i później dodajemy do ciasta, miksujemy. Wylewamy wszystko na blachę, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Gotowe, prawda, że proste?Smacznego!
Może uda się zawalczyć o zestaw książek Doroty Świątkowskiej . Konkurs jeszcze trwa!