ßßß
Dziś przed Wami brownie, czyli jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast, jakie istnieją. Wiadomo, najlepsze to takie o głębokim aromacie czekolady, mazistej konsystencji, a nawet płynnej wewnątrz. I oczywiście podawane na ciepło w towarzystwie lodów i/lub świeżych owoców. Na takie właśnie brownie przedstawiam Wam przepis od kumpla, u którego jadłem to ciasto już kilka razy. Nareszcie przyszedł dzień, kiedy sam mogę je zrobić. Było warto! :)składniki:250 g gorzkiej czekolady150 g masła150 g cukru50 mąki6 jajekDno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić masłem. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie gęsta i lśniąca dodawać po jednym żółtku. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, przestudzić. Do ubijanej masy wlewać cienkim strumieniem przestudzoną czekoladę z masłem. Wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łopatką. Czekoladową masę przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec w 200 º C przez 10-12 minut. Wyjąć, przestudzić i podawać na ciepło.Smacznego! :)