Wykonanie
Dziś przed
Wami brownie, czyli jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast, jakie istnieją. Wiadomo, najlepsze to takie o głębokim aromacie
czekolady, mazistej konsystencji, a nawet płynnej wewnątrz. I oczywiście podawane na ciepło w towarzystwie
lodów i/lub świeżych
owoców. Na takie właśnie brownie przedstawiam Wam przepis od kumpla, u którego jadłem to ciasto już kilka
razy. Nareszcie przyszedł dzień, kiedy sam
mogę je zrobić. Było warto! :)składniki:250 g
gorzkiej czekolady150 g
masła150 g
cukru50
mąki6
jajekDno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić
masłem.
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo
cukier. Kiedy masa będzie gęsta i lśniąca dodawać po jednym
żółtku.
Czekoladę rozpuścić z
masłem w kąpieli
wodnej, przestudzić. Do ubijanej masy wlewać cienkim strumieniem przestudzoną
czekoladę z
masłem. Wyłączyć mikser, dodać przesianą
mąkę i wymieszać delikatnie
łopatką.
Czekoladową masę przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec w 200 º C przez 10-12 minut. Wyjąć, przestudzić i podawać na ciepło.Smacznego! :)