Wykonanie
... czyli mocno
czekoladowe ciasto z płynnym środkiem. Przepis dostałam od mojej cioci z Francji, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze jest to, że jest dobre zarówno na ciepło, jak też mocno schłodzone z lodówki :) Intensywny smak
czekolady zapewnia mała ilość
mąki, przez co konsystencja jest jeszcze bardziej czekoladowa ;) Coś dla prawdziwych łasuchów :)
Składniki:75 g
masła150-200 g
gorzkiej czekolady dobrej jakości4
jajka10 g
mąki75 g
cukruMasło i
czekoladę rozpuścić (można razem).
Żółtka utrzeć z
cukrem.
Białka ubić. Rozpuszczoną
czekoladę i
masło dodać do
żółtek. Dobrze wymieszać. Następnie dodać ubite
białka i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na końcu dodać
mąkę i wszystko delikatnie wymieszać.Ciasto wlać do foremki (u mnie keksówka), wysmarowanej
masłem i posypanej
mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zwiększyc temperaturę do 200 C. Piec 10 minut.Smacznego!