Wykonanie
Ostatnimi czasy zostałam poproszona o upieczenie ciasta którego nie znałam. Szczerzę
powiem, że trochę się bałam ale przecież do odważnych świat należy. Byłam strasznie ciekawa jak smakuje bo przepis był ciekawy.Podczas pieczenia ciasta po całym domu unosił się cudowny zapach
czekolady,
cynamonu i
orzechów. Miałam wielką ochotę na kawałeczek. Długo nie wytrzymałam więc upiekłam dla siebie. Ciasto jest przepyszne, mocno
czekoladowe z wyraźnie wyczuwalnymi
orzechami.Szybkie do zrobienia i bardzo łatwe. Świetnie komponuje się z
kubkiem kawy ale jedzone samo również bardzo szybko znika;)Polecam ;)
Składniki:kostka
masła2
gorzkie czekolady dobrej jakościłyżeczka
cukru waniliowego2 łyżeczki
cynamonu200 g
mąki300 g
cukru4
jajka100 g
orzechówłyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku, ściągnąć z ognia i dodać do niego połamaną
czekoladę, mieszać do czasu, aż się rozpuści. W misie miksera ubić całe
jajka z
cukrem na jasną, puszystą masę. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki tj.
mąkę,
proszek do pieczenia ,
cynamon, i
cukier waniliowy. Do masy jajecznej dodać suche składniki, dokładnie wymieszać, następnie dodać masę
czekoladową, wymieszać. Na sam koniec do ciasta dodać pokrojone na mniejsze kawałki
orzechy włoskie, delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20 x 30 cm) i piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika, wystudzić i najlepiej na całą noc włożyć do lodówki.Smacznego ;)