Wykonanie
Te babeczki upiekłam rok temu specjalnie z myślą o wielkanocnym koszyczku. Okazało się jednak być tak dobre, że nie doczekały już Wielkanocnej Niedzieli. Dziewczynki prześcigały się w jedzeniu. Aż żałowałam, że zrobiłam ich tylko kilka.
Składniki:200 g
mąki150 g
orzechów (laskowych, włoskich)4
jajka150 g
masła0,5 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego domowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Orzechy drobno posiekać, lub zmielić na
mąkę. Do miski wsypać
mąkę, zmielone
orzechy i proszek i wymieszać. W misie robota utrzeć
masło z
cukrem i dodawać pojedynczo
jajka, ucierają za każdym razem. Dodać
mąkę z
orzechami i proszkiem i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek (u mnie silikonowe). Piec w 180 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu można polać lukrem lub rozpuszczoną
czekoladą.